Проценат повратка у Српску 70 одсто, у ФБиХ до пет одсто

Срна
Проценат повратка у Српску 70 одсто, у ФБиХ до пет одсто

Бањалука - Анекс седам Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак избјеглих и расељених лица у БиХ реализује се једино у Републици Српској, гдје је проценат повратка већи од 70 одсто, док је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ између три и пет одсто, изјавио је помоћник министра за избјеглице и расљена лица Српске Радован Грајић.

Поводом изјаве високог представника за БиХ Валентина Инцка који је критиковао повратак у Српску и мала улагања власти, Грајић је навео да власт у ФБиХ смишљено спречава повратак Срба.


"То раде различитим методама, почевши од застрашивања, кочења издавања обавезних папира у процедурама легализације објеката и спречавањем изградње инфраструктуре", рекао је Грајић за "Еуроблиц".

Поводом тога што је Инцко коментарисао изјаву бањалучког бискупа Фрање Комарице о малом повратку Хрвата у Српску, Грајић је рекао да то није тачно и да се Хрвати у Српску враћају, али да има и оних који то не желе.

"Више иду на обнову имовине него на повратак. Али, неко очито не жели да своју причу упореди са чињеницама", тврди Грајић.

У буџету Српске капитални грантови за финансирање повратка у Републику Српску износе 400.000 КМ и још 109.600 КМ за грантове повратника у Српску и ФБиХ, док дознаке на име социјалне заштите избјеглих и расељених износе 5,4 милиона КМ.

Инцко је, коменатришући изјаву бискупа Комарице, рекао да међународна заједница није увијек довољно учинила на плану одрживог повратка прогнаних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана