Пресуда Зупцу 5. марта

Срна
Пресуда Зупцу 5. марта

Сарајево - Суд БиХ изрећи ће 5. марта пресуду директору Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Горану Зупцу, оптуженом за несавјестан рад у служби.


Током изношењем завршних ријечи, одбрана је затражила ослобађајућу пресуду, а Тужилаштво БиХ да Зубац буде проглашен кривим, јер током насилних протеста испред зграде Предсједништва БиХ 7. фебруара прошле године није пружио тражену помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Зупчев бранилац Драгиша Јокић сматра да Тужилаштво није доказало наводе оптужнице да је његов брањеник починио несавјестан рад у служби.

Јокић је у завршној ријечи навео да свједоци Тужилаштва БиХ - тужиоци Дубравко Чампара и Саша Сарајлић, те директор Федералне управе полиције Драган Лукач нису свједочили о чињеницама, већ су тумачили прописе, што је у надлежности Суда.

"Тај дио исказа свједока, како и на који начин они интерпретирају одређене законске одредбе, потпуно је ирелевантно за овај процес", рекао је Јокић.

Он каже да је у оптужници изнесено доста нетачних и недоказаних тврдњи, наводећи, између осталог, да Зубац до 15.00 часова није знао да су демонстрације у току и да се не може говорити о игнорисању телефонских позива.

Према његовим ријечима, предмет оптужнице је неангажовање Специјалне јединице и пружање помоћи Дирекцији за координацију полицијских тијела, а не, како се наводи у оптужници, то што SIPA није имала сазнања о демонстрацијама.

Јокић је додао да је у оптужници нејасно да ли су 7. фебруара биле насилне демонстрације или се радило о кривичном дјелу тероризма, који се помиње само у једном дијелу.

"Кривично дјело тероризам у овај предмет је покушано да се уведе на жмала вратаж свједочењем Чампаре, Лукача и Сарајлића. Једино су ови свједоци у цијелој Федерацији БиХ за вријеме протеста 7. фебруара то окарактерисали као тероризам. То довољно говори о утемељености овог дијела оптужнице", рекао је Јокић.

Тужилац Мирослав Марковић рекао је да је оптужница утемељена на основу материјалних доказа и исказа стручних лица и свједока, те поновио изјаве Лукача, Чампаре и Сарајлића да су 7. фебруара извршена сва обиљежја кривичног дјела тероризам.

Он каже да је SIPA била дужна да пружи подршку осталим полицијским тијелима и да сарађује са Дирекцијом на њихов захтјев.

Суд БиХ потврдио је 16. јуна прошле године оптужницу против директора SIPA-е у којој се наводи да је Зубац као службено лице у институцијама БиХ, свјесним кршењем закона и других прописа, несавјесно поступио у вршењу дужности због чега је дошло до имовинске штете веће од 10.000 КМ.

Тужилаштво сматра да је Зубац починио кривично дјело несавјестан рад у служби, јер током насилних протеста испред зграде Предсједништва БиХ 7. фебруара прошле године није пружио тражену помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Током суђења, које је почело 25. септембра, тужилац Мирослав Марковић извео је 27 свједока, већином полицијских службеника Дирекције за координацију полицијских тијела, вјештака грађевинске струке и уложило бројне материјалне доказе.

Адвокат Драгиша Јокић сматра да Тужилаштво нема доказа да је његов брањеник починио несавјестан рад у служби.

Он је, као јединог свједока одбране, извео помоћника директора SIPA-е Анђелка Хргића, који је говорио о начину рада и надлежностима ове полицијске агенције.

Хргић је тада навео да је у истрази проведеној након протеста Одјељење за унутрашњу контролу закључило да је SIPA поступила по закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана