Потписан Меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020

Срна
Потписан Меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020

Бањалука - У Бањалуци је данас потписан Меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020. година између Владе Републике Српске и Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Меморандум су потписали предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић.

Цвијановићева је рекла новинарима да ово представља увођење нове праксе и новог вида комуникације Владе Републике Српске са социјалним партнерима.

„На овај начин желимо да оснажимо све што смо написали у програму економских реформи“, навела је Цвијановићева и истакла да је све што тамо пише написано уз консултације које су вођене са свим социјалним партнерима.

Цвијановићева је навела да је Меморандумом препозната намјера да се иде на смањење оптерећења цијена рада, питање породиља, закона о стечају, реконструисање предузећа и омогућавање запошљавања, али и пројекат подршке запошљавању који је преговаран са Свјетском банком.

Она је навела да се кроз овај меморандум разрађују све мјере договорене са пословном заједницом, те да је он основа за чврст акциони план који ће заједнички бити израђен.

Премијер Српске је нагласила да је приоритет унапређење пословне заједнице и реформа јавне управе, те захвалила што је то препознала пословна заједница.

„Остајемо заједно у борби против неформалне, односно сиве економије“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Меморандумом показана пуна опредијељеност за додатно запошљавање лица са инвалидитетом.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић је рекао да је за пословну заједницу и реални сектор најважније да се први пут говори о смањењу опорезивања рада.

„Договорили смо се да у периоду 2018-2020. године опорезивање рада сведемо на ниво који је био 2008. године“, рекао је Шкребић и додао да је друга, веома битна ставка за послодавце, Закон о порезу на добит.

Он је навео да имају договор са Владом Српске да се инвестирање у основну дјелатност неопорезује као добит предузећа, што послодавци сматрају итекако корисно и допринијеће развоју новим улагањима и отварањима нових радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана