Послодавци терет породиљских плата пребацују на државу

Маријана Миљић
Послодавци терет породиљских плата пребацују на државу

Бањалука - Пословна заједница у Српској поново ће на дневни ред ставити питање породиљског боловања са захтјевом да Влада РС путем јавних фондова исплаћује породиљама плату у бруто износу.

Исплата плата за вријеме породиљског боловања дефинисана је Законом о дјечијој заштити и подразумијева да Фонд за дјечију заштиту РС рефундира послодавцима само износ нето плате, али не и пратеће доприносе и порезе. Послодавци већ годинама инсистирају на измјенама тих законских рјешења, а о томе ће поново укрстити аргументе са Владом на сутрашњој сједници Економско-социјалног савјета РС.

- Тражићемо одговор на питање докле се стигло са креирањем измјена и допуна Закона о дјечијој заштити. Доношење новог закона или измјена постојећег којим ће бити дефинисано питање породиљског боловања дио је плана рада Владе и Народне скупштине РС за ову годину. То су нам обећали када смо разговарали о економској политици за ову годину. Зато ћемо тражити одговор на питање шта је са тим и докле се стигло. Имали смо чврста обећања да ће тај проблем бити ријешен ове године - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Послодавци наглашавају да новим законом желе да заштите труднице, јер ако и даље остану на терету предузећа, плате им неће бити могуће исплаћивати.

- Први мјесец након порода жене сав терет пада на послодавца, који им исплаћује плату и уплаћује порезе и доприносе. Фонд за дјечију заштиту РС рефундира послодавцима износ нето плате, а доприноси остају на терету послодаваца. За такав закон више нема никакве логике и оправданости. Не може наталитет бити проблем привредника, већ државе - каже Шкребић.

Истиче да због тога поједини послодавци неће ни да запошљавају жене које нису рађале, јер знају шта их чека.

- Постоје и други проблеми. На примјер, жена која ради сама у фризерском салону и која је за себе редовно уплаћивала порезе и доприносе, након што оде на породиљско, нема плате ни никаква друга права. То се не смије дешавати и треба да уредимо систем - казао је Шкребић и додао да им проблем ствара и што код боловања због чувања трудноће највећи терет пада на њихова леђа, због чега би и у том случају исплату требало да преузме неки од фондова.

Исти став стиже и из Привредне коморе РС, у којој истичу да већ годинама инсистирају на растерећењу привреде кроз смањење фискалних и парафискалних намета.

- Један од основних захтјева је измјена Закона о дјечијој заштити с циљем системског рјешавања проблема породиљског боловања, односно рефундирања породиљског боловања послодавцима у бруто износу - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Муке послодаваца са породиљским боловањем и одсуством жена са посла најбоље илуструје примјер бањалучке "Беме", у којој је од 1.300 запослених чак 1.200 жена.

- О томе причамо 20 година. Пресипамо из шупљег у празно. Фабрике правимо да буду социјалне установе. Тренутно имамо 86 жена на трудничком и породиљском боловању. Дошло ми је да ставим кључ у браву. Стање је алармантно. Предложио сам да оснујемо фонд за наталитет за труднице, из којег бисмо им исплаћивали плате и остале накнаде. Осим тога, свака друга жена у РС чува трудноћу. Нешто ту није уреду, а највећу штету сносе фирме - казао је технички директор "Беме" Маринко Умичевић.

У Влади РС кажу да има времена за измјене и допуне Закона о дјечијој заштити.

- Радимо на нацрту измјена и допуна овог законског рјешења. Очекујемо да ће о њему до краја године бити расправљано у парламенту. Још не знамо да ли ће бити регулисано питање плаћања породиљског боловања на начин који траже послодавци. Не знам ни да ли је то у овом моменту могуће, али размотрићемо и ту опцију. Закон ће бити упућен у јавну расправу и о њему ћемо расправљати - казао је министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић.

Са директором Фонда за дјечију заштиту РС Недељком Јовићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Узроци боловања

У Фонду здравственог осигурања РС, који послодавцима рефундира 70 одсто плате за вријеме боловања дужег од 30 дана, кажу да је чување трудноће на четвртом мјесту када је ријеч о коришћењу боловања у Српској.

- Најчешћи разлози узимања боловања су повреде и тровање, болести мишићно-коштаног система и тумори - казали су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана