Послодавци и синдикат шаљу исти пакет жеља

Маријана Миљић
Послодавци и синдикат шаљу исти пакет жеља

Бањалука - Пословна заједница и синдикат упутиће на адресу Владе РС идентичне захтјеве као и прошле године, да би они били узети у обзир приликом израде буџета и економске политике за 2018, с обзиром на то да већина њихових приједлога, иако је начелно прихваћена, још није угледала свјетло дана.

Влада је упутила захтјев социјалним партнерима да доставе захтјеве и приједлоге уочи израде буџета и програма економских реформи за 2018. годину. Послодавци који већ годинама као кључну мјеру траже смањење опорезивања рада истичу да ће то и сада ставити на прво мјесто листе захтјева. Синдикалци кажу да ништа није урађено у вези са заштитом радничких права и да неће дозволити њихово даље урушавање.

- Прије него што изнесемо захтјеве одржаћемо састанак са Владом да бисмо анализирали шта је ове године урађено. Свјесни смо ситуације у којој се налази РС и БиХ и да политички систем не функционише. Имамо једну гарнитуру власти у РС која би требало да спроводи договорене реформе, а то се прије свега односи на смањење опорезивања рада. То је сада на неки начин условљено висином стопе ПДВ-а о којем одлучује друга гарнитура власти на нивоу БиХ, због чега је тај дио економских реформи потпуно стао. Ми ћемо и даље највише инсистирати на смањењу опорезивања, јер би то довело до раста запослености и плата - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

У Привредној комори РС истичу да захтјеве понављају годинама и да ће тако бити и за 2018. годину.

- Приоритет је растерећење привреде кроз смањење фискалних и парафискалних намета. Нисмо видјели ни ефекте реформе јавне управе, иако инсистирамо на смањењу јавне потрошње и ефикаснијој јавној управи. Процес реструктурирања појединих јавних предузећа тек сада почиње. Инсистираћемо на свим мјерама за чију реализацију смо се залагали и у ранијим годинама, а између осталог то је и доношење закона о подстицајима и да буде ријешен проблем са недостатком квалификоване радне снаге - рекла је директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић.

У Савезу синдиката РС истичу да ће прекопирати своје захтјеве за ову годину, јер нису реализовани.

- Већина захтјева које смо предложили није реализована. За мјесец ћемо имати комплетиране приједлоге за буџет и документ економских реформи. Нисмо задовољни вођењем социјалног дијалога нити донесеним Законом о раду, због чега и даље тражимо његову анализу. Нећемо дозволити даље урушавање радничких права - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Навела је и да су неки од њихових захтјева усвојени у овој години, али не на начин на који су тражили.

- Потпуно другачије смо жељели Закон о Економско-социјалном савјету. Тржили смо много више новца за програм социјалног збрињавања, али и другачије програме запошљавања. Инсистираћемо и даље на доношењу закона о злостављању на раду. Сваке године исту причу причамо, Влада ради онако како хоће, али нећемо одустати од наших захтјева - поручила је Мишићева.

У Министарству финансија РС истичу да су затражили од пословне заједнице и синдиката да доставе приједлоге за израду буџета и програма економских реформи за идућу годину.

- Чим добијемо њихове приједлоге почећемо са преговорима. Анализираћемо и оно што је урађено и што је започето на основу њихових захтјева у овој години - навели су у Министарству финансија РС.

Породиљско

Пословна заједница очекује и да ће до краја године бити усвојене измјене Закона о дјечијој заштити.

- Тражимо да финансирање породиљског боловања буде скинуто са наших леђа и пребачено на терет јавних фондова - казао је Драгутин Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана