Poruka Radovana Karadžića i Ratka Mladića iz Haga: Ujedinite se i čuvajte Srpsku

Veljko Zeljković
Poruka Radovana Karadžića i Ratka Mladića iz Haga: Ujedinite se i čuvajte Srpsku

Banjaluka - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Mićo Stanišić i Stojan Župljanin više brinu za sudbinu Republike Srpske i srpskog naroda nego za vlastitu i njihova poruka iz Haga je da Srpska po svaku cijenu treba da bude sačuvana.

Ističe ovo potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin nakon trodnevne posjete pritvorskoj jedinici zatvora Ujedinjenih nacija u Ševeningenu i susreta sa ovom haškom četvorkom.

Župljanin ističe kako je njihov zajednički stav da je Srpsku moguće sačuvati jedino postizanjem punog jedinstva svih političkih predstavnika i nosilaca vlasti iz reda srpskog naroda. - Pozvali su predstavnike svih političkih stranaka da se dogovore oko minimuma srpskih interesa. Smatraju da je neophodno prevazići međustranačka neslaganja i ujediniti se kako bi bila zaštićena i očuvana Republika Srpska - kaže Župljanin za “Glas Srpske” ističući kako je mišljenje ove četvorke da je to jedini način da se oduži svima onima koji su podnijeli žrtvu prilikom stvaranja Srpske.

Kada su u pitanju žalbeni postupci i njihovi eventualni ishodi, Župljanin kaže da sa Mladićem i Karadžićem nije razgovarao na ovu temu, jer kako je pojasnio, njih dvojica na tu temu nisu željeli mnogo pričati.

- Uglavnom su se interesovali za ono što se dešava kod nas. Ali, koliko sam mogao primijetiti, oni od ovih žalbenih postupaka ne očekuju baš mnogo, jer ne vjeruju u pravdu i pravičnost ovog suda - navodi Župljanin.

Prema njegovim riječima, Karadžić, Mladić, Stanišić i Župljanin su u ovim razgovorima najmanje isticali svoje lične probleme i uslove u kojima borave i žive.

Prihvataju ih takve kakvi jesu, ne žale se i ne govore naglas, ali se u njihovom ćutanju, primijetio je Župljanin, osjetila tuga i sjeta, ali i zabrinutost za svoje porodice i uslove u kojima one trenutno žive.

Kada je u pitanju njihovo psihofizičko stanje, Župljanin kaže kako su sva četvorica pokušavala da ga uvjere kako su dobro, što zbog svog ponosa, ali i brige najbližih.

- Oni svoje probleme skrivaju i pokušavaju ostaviti utisak da su dobro, ali nije baš tako. Kada sumiram sve utiske, mogu slobodno reći da oni daleko više brinu za Republiku Srpsku nego što Republika brine o njima - poručio je Župljanin.

Četvorka iz Haga

 

Bivši predsjednik Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić čekaju da im bude izrečena drugostepena presuda. Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Srpske Mićo Stanišić i bivši načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin očekuju da budu upućeni na izdržavanje kazne od po 22 godine zatvora koje im je zbog ratnih zločina izrekao Haški tribunal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana