Politički pritisak Tužilaštva BiH na RS

V. Kulaga. Ž. Domazet foto: A. Čavić
Politički pritisak Tužilaštva BiH na RS

Banjaluka, Sarajevo - Tužilaštvo BiH ekspresno je objelodanilo da je formiralo predmet zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, a taj potez je u Srpskoj ocijenjen neprihvatljivim političkim pritiskom u režiji zloupotrebljenog pravosuđa.

Tužilaštvo BiH objelodanilo je prvog dana poslije sprovedenog referenduma informaciju da već 20 dana postoji formiran pomenuti predmet i da sprovode aktivnosti. Ta reakcija uslijedila je kada su saopšteni prvi preliminarni rezultati izjašnjavanja građana RS na referendumu na kojem su gotovo svi zaokružili "DA" i uputili jedinstvenu poruku da žele da Dan Republike i dalje bude obilježavan 9. januara na datum na koji je 1992. godine nastala RS.

Dvostruki aršini

Tužilaštvo je, iako postoji 91 nesprovedena odluka Ustavnog suda BiH, formiralo predmet samo u ovom slučaju i pored činjenice da je započeta procedura izmjene Zakona o praznicima RS, što je korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH. Poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog upućen je za sada samo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, a u Tužilaštvu BiH su rekli da će pozvati više osoba.

Dodik je juče "Glasu Srpske" kazao da je referendum dokaz narodnog suvereniteta i njegove volje i da to niko ne može zanemariti.

- Danas oni koji misle da će BiH napraviti državom tako što će neke zatvarati zbog političkog stava, morali bi da zatvore čitav narod jer se naprosto narod izjasnio o ovom pitanju. To što je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet koji se odnosi na referendum, pored činjenice da više od 90 odluka Ustavnog suda nije sprovedeno, a za njih nisu formirali predmet, jasan je dokaz da su Tužilaštvo i ostale pravosudne institucije na nivou BiH pod direktnom kontrolom lidera SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je pokrenuo cijelu priču o ukidanju Dana Republike - rekao je Dodik.

On je u nedjelju uveče, nakon zatvaranja glasačkih mjesta, ocijenio da je ponosan na činjenicu da je referendum protekao u miru i dodao da je referendum prvi u nizu koraka u sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH.

- Sada znamo da je 9. januar potvrđen od naših građana, koji nisu spremni da se odreknu tog datuma - rekao je Dodik.

Politički predstavnici RS, pa čak i pojedini analitičari iz Sarajeva ocijenili su da je besmislen potez Tužilaštva BiH, naglasivši da je referendum demokratsko pravo i da Srpska ide dalje u sprovođenje odluke Ustavnog suda bez ugrožavanja ičijih interesa.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković naglašava da je otvaranje predmeta u Tužilaštvu BiH u vezi sa Danom RS nevjerovatno kada se zna da FBiH nije ispoštovala desetine odluka Ustavnog suda BiH i da nikada niko nije pozvan na odgovornost, niti to bilo ko i pominje.

- Simptomatično je da Ustavni sud i Tužilaštvo BiH nisu reagovali ni u jednom prethodnom slučaju. Primjer su odluke u vezi sa Mostarom, konstitutivnosti naroda u FBiH gdje Srbi ni danas nisu konstitutivni, simbolima FBiH i mnoge druge o kojima Tužilaštvo BiH ćuti godinama. RS je odmah primijenila odluku Ustavnog suda o himni i grbu, a u FBiH to nije urađeno. Zaključak je da su Sud, Tužilaštvo i Ustavni sud BiH pod Izetbegovićevim političkim patronatom. Narod je svoje rekao i oni ne mogu pohapsiti skoro 700.000 ljudi koji su glasali - rekla je Markovićeva.

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Enver Ajanović izjavio je da referendum o Danu RS u suštini ima pravno utemeljenje i da nije direktan napad na Ustavni sud BiH. Podsjetio je da je 2002. godine tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametnuo odluku o vitalnom interesu konstitutivnih naroda.

- Jedan od vitalnih interesa jeste identitet jednog konstitutivnog naroda. Ako ovaj referendum podvedete pod identitet tog naroda, onda referendum ima pravni osnov. To je razlog zašto Savjet za primjenu mira i visoki predstavnik nisu ništa učinili da referendum stave van pravne snage - pojasnio je Ajanović.

Premijer RS Željka Cvijanović je rekla da je ponosna što je prvi referendum u potpunosti uspio i najavila da bi izmjene Zakona o praznicima RS mogle biti razmatrane na sjednici parlamenta 11. oktobra.

- Biće brisan jedan stav u zakonu, čime se uklanja obaveznost proslave Dana Republike za one koji se ne mogu identifikovati sa praznikom - istakla je Cvijanovićeva.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da je najvažnije da je dan referenduma prošao mirno i da će 9. januar ostati praznik. Lider SDS-a Mladen Bosić je rekao da bez te i ostalih opozicionih stranaka referendum ne bi uspio i imao zakonskih 50 odsto plus jedan glas.

- Odgovornost za malu izlaznost je na SNSD-u i Dodiku - rekao je Bosić.

Poruke iz Sarajeva

Visoki predstavnik Valentin Incko istakao je, međutim, da referendum nema zakonsku osnovu i da se njime direktno krši odluka Ustavnog suda BiH.

- Obaviću konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slijede, a o ovom pitanju izvijestiću i Savjet bezbjednosti UN. Referendum predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegove odluke, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH. Vlasti RS moraju sprovesti odluku Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine što je prije moguće, tako što će uskladiti Zakon o praznicima RS sa tom odlukom. Međunarodna zajednica zadržava instrumente za obezbjeđenje sprovođenja Dejtonskog sporazuma - kazao je Incko.

Izetbegović je ocijenio da je referendum Dodikov inat.

- Mislim da će se postepeno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda - rekao je Izetbegović i dodao da se ne može hapsiti cijeli referendum, ali da mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smjeru.

Sastanak bošnjačkih lidera za koji je rečeno da ga je sazvao načelnik Srebrenice Ćamil Duraković održan je juče u Sarajevu. Duraković je rekao da su razgovarali o referendumu i izborima u Srebrenici. Ostali učesnici sastanka Izetbegović, lideri SBB-a Fahrudin Radončić, SBiH Amer Jerlagić, SDP-a Nermin Nikšić i DF-a Željko Komšić pobjegli su od novinara. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić su pozvali domaće institucije, u prvom redu Tužilaštvo, te međunarodnu zajednicu da sankcionišu odgovorne za referendum. Redovna sjednica Savjeta za primjenu mira na kojoj će biti riječi i o referendumu trebalo bi da bude održana 4. oktobra, a Ustavni sud BiH u petak će se izjasniti o tome da li je izvršena njegova ranija odluka.

Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je da je priča o referendumu skrenula pažnju sa pravih pitanja u trenutku kada je BiH samo sedam dana od lokalnih izbora. Portparol Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da referendum nema zakonsku osnovu, jer je Ustavni sud odlučio da suspenduje odluku o referendumu. Američka ambasada u BiH poručila je da je djelovanje u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda očigledno kršenje vladavine zakona i da očekuju da će nadležne institucije to pitanje riješiti u skladu sa zakonima BiH, dok međunarodna zajednica razmatra odgovarajuće posljedice.

Vučić: Smiriti tenzije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najvažniji rezultat referenduma to što je sve proteklo mirno i da je sada najvažnije da se smire tenzije u cijelom regionu.

Vučić je naveo da se u telefonskom razgovoru sa Miloradom Dodikom saglasio da je najvažnije da region gleda u budućnost.

- Ako bilo ko misli da je rešenje u sukobima, mi ne samo da u tome nećemo da učestvujemo, već ćemo oštro da se suprotstavimo, jer za nas su mir i stabilnost osnovni uslovi da bi se videli rezultati našeg rada - rekao je Vučić.

Rezultati

Pravo glasa na referendumu imalo je 1.219.399, a glasalo je 680.116 građana, što znači da je izlaznost bila 55,77 odsto. Obilježavanje 9. januara kao Dana RS podržao je, prema prvim nezvaničnim rezultatima 677.721 građanin, odnosno 99,81 odsto, a "ne" na glasačkom listiću označio je 1.291 građanin, odnosno 0,19 odsto.

- Referendum je punovažan u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, jer se izjasnilo više od 50 odsto upisanih građana. To znači da je referendum uspješno obavljen - izjavio je juče predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan, koji nije želio da komentariše tvrdnje potpredsjednika RS Ramiza Salkića da je izlaznost preuveličana ocijenivši ih paušalnim.

Konačni izvještaj, nakon verifikacije rezultata, biće dostavljen na usvajanje Narodnoj skupštini RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana