Политичка пресуда Зупцу само да би био уклоњен

Горан Маунага
Политичка пресуда Зупцу само да би био уклоњен

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је као неосновану жалбу коју је поднијела одбрана директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Горана Зупца и потврдило првостепену пресуду Суда БиХ којом је осуђен на годину затвора условно.

Зубац је тиме постао једини полицијски функционер који је осуђен због догађаја током протеста у фебруару прошле године када је запаљена зграда Предсједништва БиХ, иако су за безбједност објекта бринули и Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и Федерална управа полиције (ФУП). Суд БиХ је у марту прогласио Зупца кривим јер SIPA није пружила подршку Дирекцији за координацију полицијских тијела, односно што тада није ангажовао Специјалну јединицу SIPA. Зубац је потом затражио укидање првостепене пресуде због кршења права и обавеза и нетачно утврђених чињеница у првостепеном поступку. Жалба Зупчеве одбране је, међутим, одбачена, а казна неће бити извршена ако не почини ново кривично дјело у року од двије године од дана правоснажности пресуде.

Зупчев бранилац Драгиша Јокић каже да је индикативно да због паљења зграде Предсједништва БиХ није одговарао нико осим Зупца.

- Све је јасно ако се зна да није одговарао нико ни од осумњичених који су директно палили зграду. Није одговарао ни било ко од припадника полицијских структура за које је утврђено да су имали пропусте - рекао је Јокић.

За паљење зграде Предсједништва и Архива БиХ осумњичени су Салем Хатибовић и Нихад Трнка, али никада нису оптужени. Након кратког притвора пуштени су на слободу, а убрзо су им укинуте и мјере забране. Иако је тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара, током свједочења на почетку суђења у предмету против Зупца изјавио да је истрага коју води у завршној фази и да се подизање оптужнице може очекивати убрзо, од тога није било ништа.

Јокић каже да ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ, али да ће Независни одбор након правоснажности пресуде предложити Савјету министара БиХ да разријеши Зупца с мјеста директора SIPA.

- Послије правоснажности пресуде Независни одбор је обавезан да Савјету министара поднесе тај приједлог. Имам 60 дана за тражење заштите у Уставном суду, али је процес доношења одлуке на основу те апелације коју ћу поднијети веома дуг. Без обзира на одлуку Уставног суда, Зубац највјероватније неће бити враћен на функцију директора SIPA, јер се то види из притисака који трају мјесецима - каже Јокић.

Он додаје да је жалосно што се испоставило да је постигнут циљ оних који су иницирали читав поступак како би Зубац био смијењен.

- Право на правично суђење Зупцу повриједили су члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, посланик СДА у Парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић и директор ФУП-а Драган Лукач. Задатак министра безбједности БиХ Драгана Мектића био је да врши притисак да судска одлука буде таква каква је била - каже Јокић.

Зубац се од 2013. године налази на удару бошњачких политичара и Тужилаштва БиХ након што су припадници SIPA ухапсили Мехмедовића због сумње да је починио ратни злочин над Србима и да је одговоран за скривање огромне количине наоружања пронађеног на подручју Тешња. Само неколико часова послије хапшења, Мехмедовић је пуштен на слободу и од тада трају невиђени притисци да Зубац буде компромитован и смијењен. Притисак је кулминирао подизањем оптужнице којом га Тужилаштво БиХ терети зато што није ангажовао Специјалну једницу, иако SIPA није надлежна за обезбјеђење зграде Предсједништва БиХ.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић каже да одлука Апелационог вијећа Суда БиХ није изненађујућа јер се против Зупца већ дуго води кампања.

- Шта друго очекивати послије изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговуића да ће Зупца послати у затвор. Пресуда Зупцу је још један доказ да на правосуђе на нивоу БиХ снажно утиче СДА. Њихове ставове према директору SIPA заступају и представници парламентарне већине на нивоу БиХ из РС. Министар безбједности Драган Мектић покренуо је иницијативу за смјену Зупца, а касније су му се придружили и посланици, што је отворен притисак на Независни одбор који је надлежан за именовање полицијских фукционера - каже Продановић.

Специјална јединица

Драгиша Јокић каже да је пресудом Горану Зупцу направљен парадокс у вези са Специјалном јединицом SIPA.

- Ту јединицу сада може да ангажује Дирекција за координацију полицијских тијела за било шта. Сада неко из Дирекције може тој јединици да нареди да купи шљиве и пече ракију Драгану Мектићу. Она мора на то да се одазове без обзира на обученост и намјену њених припадника - каже Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана