Полиција шири истрагу о продаји земљишта у предмету «Пољопривредна школа»

Горан Маунага
Полиција шири истрагу о продаји земљишта у предмету «Пољопривредна школа»

Бањалука - Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС изузели су предмет "Пољопривредна школа" из бањалучке канцеларије замјеника правобраниоца РС, потврђено је "Гласу Српске" у Правобранилаштву.

Како сазнајемо, данас би требало да у својству свједока буду саслушани недавно именовани замјеник правобраниоца РС у Бањалуци Борислав Јеличић и још неколико запослених у Правобранилаштву, међу којима је Анкица Гајић, која је на предмету "Пољопривредна школа" радила прије Јеличића. Јеличић је на функцији замјеника правобраниоца РС у Бањалуци почетком јула замијенио ухапшеног Мирка Стојчиновића. Стојчиновић је раније чим је стигао у Правобранилаштво одузео тај предмет од Гајићеве и пребацио га Јеличићу.

Јеличић каже да су му позив за саслушање уручила два припадника МУП-а и да је копирана и предата полицији документација у вези са овим предметом.

- Нико није добио позив као осумњичени. Тај предмет се води годинама, а сада иде потпуно испочетка. Једно вријеме је био код мене и још је у току. Предмет је комплексан и обиман. Суд је тај предмет вратио на почетак и ми чекамо заказивање припремног рочишта - казао је Јеличић.

Додао је да предстоји разговор са представницима Градске управе Бањалука и надлежног министарства у вези са тим предметом.

- Чекамо и приједлоге и сугестије, поготово ако сматрају да у том предмету може да се ради боље - каже Јеличић.

Из МУП-а РС јуче није стигао одговор на питања у вези са овим случајем.

Градска управа Бањалука је прије неколико година покренула спор због прометовања земљишта које је било у власништву града, а за које је Пољопривредна школа имала право коришћења. Земљиште те школе продато је компанији "Бинго", коју је град тужио као и Пољопривредну школу. "Бинго" је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона марака. Стојчиновић је тада, без знања града, прихватио одлуку о поравнању.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић упозорио је у јануару Министарство правде РС да је Стојчиновић у више случајева, међу којима је и предмет "Пољопривредна школа", нанио велику штету граду.

- У предмету "Пољопривредна школа" одрекао се противтужбе против трговачког ланца "Бинго" вриједне 20 милиона КМ - навео је тада Радојичић.

Стојчиновић је ухапшен 3. јула и одређен му је једномјесечни притвор због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, чиме је Бањалука оштећена за вишемилионске износе. Осумњичен је да је као замјеник правобраниоца РС пропустио да подноси тужбе или обавијести град о исходу појединих судских спорова, чиме је другим лицима омогућио стицање противправне имовинске користи, односно да градску својину упишу као своју.

Велике истраге

Саговорник "Гласа Српске" близак МУП-у РС каже да је случај "Пољопривредна школа" само један у низу којим ће се полиција позабавити у кратком периоду.

- Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет раде на неколико највећих предмета криминала. Провјере су у току. Биће великих изненађења у јавности када акције у тим случајевима буду покренуте - каже наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана