Pola gradova zarađuje u trgovini sa svijetom

Marijana Miljić
Pola gradova zarađuje u trgovini sa svijetom

Banjaluka - Srpska u robnoj razmjeni sa inostranstvom ostvaruje deficit koji na godišnjem nivou iznosi više od milijardu i po maraka, ali gotovo polovina lokalnih zajednica ima višak od trgovine ostvarujući mnogo veću vrijednost izvoza nego uvoza.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od 63 lokalne zajednice u Srpskoj u 28 je prošle godine vrijednost izvezene robe premašila uvezenu.

Najuspješnija lokalna zajednica u tom pogledu je Zvornik čiji je suficit u trgovini sa inostranstvom daleko najveći i na godišnjem nivou iznosi 120,45 miliona KM. Zvornik je jedini prebacio prag od 100 miliona KM suficita, a slijede ga Prnjavor sa 77,10 miliona, Kotor Varoš sa 62,43 miliona i Derventa sa 39,50 miliona KM.

I izvoz opština Mrkonjić Grad, Petrovo, Kozarska Dubica, Stanari, Šipovo i Prijedor premašuje uvoz. Suficit u robnoj razmjeni bilježe i Trebinje, Teslić, Kostajnica, Čelinac, Srbac, Foča, Milići, Lopare, Oštra Luka, Ribnik, Kneževo, Čajniče, Rudo i Šekovići. U istočnom dijelu RS među opštinama koje izvezu više robe nego što uvezu su Pale, Sokolac, Istočni Stari Grad i Han Pijesak.

I ovaj statistički parametar pokazuje razmjere uništenja privrede kojom se prije rata mogla dičiti Banjaluka. Najveći grad i administrativni centar Srpske ne samo da bilježi deficit nego je on i najizraženiji u cijeloj RS. Vrijednost banjalučkog uvoza premašila je prošle godine izvoz za čak 1,23 milijarde maraka.

- Logično je da Banjaluka ima veliki uvoz jer je postala veliki centar i sjedište institucija, ali bi on bio umnogome manji da je preživio makar dio nekadašnje industrije kojom se mogla pohvaliti. Banjaluka je umjesto industrijskog postala potrošački centar - kaže izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SNjOT Saša Grabovac.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš, čija je opština druga na listi lokalnih zajednica sa najvećim suficitom, ističe da imaju veliki broj preduzeća čija je proizvodnja izvozno orijentisana.

- Prnjavor spada u red razvijenih lokalnih zajednica i ima značajan broj privrednih subjekata čiji izvoz se mjeri desetinama miliona KM. Upravo oni utiču i da imamo suficit, a doprinose i smanjenju ukupnog deficita na nivou RS. Opredijeljeni smo da nastavimo da jačamo privredu. Gradimo novu poslovnu zonu gdje će postojeći i novi privrednici imati šansu da otvore nove pogone i radna mjesta. To je put da nastavimo sa rastom suficita - kazao je Tomaš.

Slična situacija je i u Kotor Varošu, gdje su najveći privredni subjekti u potpunosti orijentisani na plasman svojih proizvoda u inostranstvo.

- Fabrika obuće "Sportek" izvozi kompletnu proizvodnju, kao i preduzeće "Sim tehnik" koje posluje u oblasti mašinske industrije. Skoro kompletnu proizvodnju izvozi i Fabrika obuće "Dermal", dok je uglavnom izvozno orijentisana i "Fagus grupacija" čija je dominanta djelatnost proizvodnja stolarije. Osim što doprinose izvozu, te firme zapošljavaju oko 75 odsto stanovništva naše opštine. Većina naših preduzeća najavljuje nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta čime će povećati i izvoz i dodatno poboljšati našu trgovinsku sliku - kazao je načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan.

Izgradnja fabrike "R-S silikon" doprinijela je uvećanju izvoza opštine Mrkonjić Grad u posljednje dvije godine.

- Ova fabrika izvozi sve svoje proizvode, a planira proširenje kapaciteta izgradnjom jedne peći, čime će biti uduplana proizvodnja. Rezultatu naše opštine doprinosi i preuzeće "Provud" koje proizvodi stolice i potpisalo je ugovor sa "Ikeom", čime će povećati broj zaposlenih sa 70 na 120 i time sigurno doprinijeti većoj proizvodnji i izvozu na nivou lokalne zajednice i RS - kazala je načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić.

Srpska

Srpska je u prošloj godini izvezla robu vrijednu 2,86 milijardi maraka, dok je, s druge strane, uvoz iznosio 4,40 milijardi KM. Time je ostvaren deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni u iznosu od 1,53 milijarde KM.

Deset gradova sa najvećim suficitom u spoljnotrgovinskoj razmjeni (miliona KM)

Zvornik                         120,45

Prnjavor                       77,10

Kotor Varoš               62,43

Derventa                       39,50

Mrkonjić Grad  30,40

Petrovo                        30,18

Kozarska Dubica          28,21

Stanari                        23,92

Šipovo                         22,67

Prijedor                       19,98

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana