Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ, за Глас Српске: Дејтон темељ, опасни страни експерименти

Свјетлана Шурлан
Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ, за Глас Српске: Дејтон темељ, опасни страни експерименти

Бањалука - Русија је као гарант Дејтонског споразума убијеђена да је он недодирљив, а наговјештаји о "Дејтону два" подсјећају на продужетак експериментисања на Балкану, што је веома опасно, а мијешање спољних снага у процесе у БиХ може имати озбиљне посљедице, рекао је "Гласу Српске" амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Осврћући се на 20. годишњицу парафирања Дејтонског споразума, Иванцов је истакао да је тај међународни уговор био и остао основ постојања савремене БиХ.

- То је документ који је донио мир у ову земљу, поставио темељ новог државног система, административног и територијалног уређења и дефинисао принципе функционисања власти и расподјеле надлежности - истакао је Иванцов.

Додао је да Дејтон није изгубио значај од тренутка потписивања прије двије деценије.

- То је, као и прије, солидан међународно-правни темељ помоћу којег се развија мирна, независна, суверена, полиетничка и мултиконфесионална демократска БиХ. Управо са тог полазишта треба да гледати на Дејтонски споразум - рекао је Иванцов.

Додао је да се питања уставног уређења налазе у потпуној надлежности народа у БиХ као носилаца власти и одговорности за судбину своје земље и њених законито изабраних представника у органима власти.

- Управо народи у БиХ морају да дефинишу да ли треба извршити измјене и допуне закона и у којом дијелу и правцу - истакао је Иванцов.

Додао је да механизам управљања и узајамне сарадње различитих нивоа власти, креиран уз помоћ Дејтона, не изгледа једноставно, али је успостављен да гарантује равноправност народа и обавезно узимање у обзир њихових интереса током доношења одлука.

- Тај механизам ради. То је животно важан принцип и основ државности БиХ. Као гарант Дејтонског споразума, Руска Федерација је убијеђена да је он недодирљив - нагласио је Иванцов.

Говорећи и иницијативама за одржавање нове међународне конференције за БиХ популарно назване "Дејтон два", Иванцов је истакао да не види разлог за разговоре о тој теми.

- У чему може бити суштина и смисао тог догађаја? Покушај да се прекроји оно што је било покренуто прије 20 година? Али зашто? Све то подсјећа на продужетак социјално-политичког експериментисања на Балкану као да је неко незадовољан резултатима првог искуства и почиње другу рунду са надом да ће сада све да буде како он жели - рекао је Иванцов и додао је да је то веома опасно и штетно.

Истакао је да је БиХ самосталан и поштован члан међународне заједнице, а да су њени народи потпуно способни рјешавати проблеме сами, без директива и спољних притисака.

- Историјска аксиома јесте да није могућа насилна срећа. Било који нови покушај мијешања спољних снага у унутрашње процесе БиХ може имати озбиљне посљедице за њене народе - закључио је Иванцов.

У Департману за информације и штампу Министарства иностраних послова Русије кажу да искуство мировног процеса у БиХ недвосмислено потврђује да стабилизација може бити ефикасна само под условом да све ангажоване стране имају тежњу ка конструктивном раду, дефинисању и реализацији заједничких интереса.

- Филозофија партнерства која је утемељена у мировни споразум за БиХ као једини пут за савлађивање међунационалних и међувјерских неслагања и консолидацију друштва јесте главни услов за јачање узајамног повјерења међу народима који живе у БиХ. Руска Федерације чврсто се залаже за предају пуне одговорности за све шта се дешава у БиХ грађанима БиХ - кажу у Министарству.

OHR треба затворити

Званична Москва је убијеђена да сва структурална и друга преуређења БиХ морају бити резултат свјесног избора свих страна и да се она спроводе стриктно на основу принципа консензуса предвиђеног Дејтонским споразумом.

- Покушаји наметања споља вјештачких рецепата реформи су контрапродуктивни. Што прије мора да се ријеши питање затварања OHR-а. Његови протекторатски приступи који су изгубили актуелност спречавају локалну иницијативу и хармоничан развој државе, а 20. годишњица мировног споразума је погодан тренутак за почетак процеса укидања OHR-а - кажу у Министарству иностраних послова Руске Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана