Пендеш: Сједнице се не сазивају у складу са процедурама

Срна
Пендеш: Сједнице се не сазивају у складу са процедурама

​Сарајево - Министар одбране БиХ у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш изјавила је да на сједнице овог савјета не долази због начина на који се оне заказују и на који се достављају материјали, те да поједини министри не говоре истину када тврде да је све урађено у складу са процедурама.

“Упозоравала сам на то, јер сматрам да сваку сједницу Савјета министара треба заказати у складу са Пословником и материјале доставити на вријеме”, рекла је Пендешева за Телевизију “Н1”.

Она је навела да материјале на вријеме не добијају ни министри из СДА и СДС-а, иако долазе на сједнице.

Министар одбране сматра да би требало урадити анализу да се види који су министри у посљедње четири године највише пута присуствовали сједници Савјета министара.

На констатацију да се она и њене колеге из ХДЗ-а нису појавили на сједници Савјета министара свега неколико дана након што је лидер СНСД-а Милорад Додик рекао да нови Савјет министара више неће засједати јер министри ХДЗ-а неће долазити на сједницу, Пендешева је рекла да то није тачно.

“Какве везе има недолазак на сједницу са Додиком? То није тачно. СНСД и ХДЗ имају коректне односе из једног разлога - зато што се поштује воља народа и уважава се изборни резултат”, појаснила је она.

Пендешева каже да министри Мирко Шаровић, Драган Мектић и предсједавајући Денис Звиздић, који су дошли на сједницу, не говоре истину када кажу да је све урађено према процедурама.

Према њеним ријечима, Министарство одбране БиХ могло је послати први годишњи национални програм и тако прекинути агонију само на бази закључака који се доносе на сједници Савјета министара и на бази закључака Предсједништва БиХ.

Коментаришући капацитет Оружаних снага БиХ у смислу њиховог распоређивања на граници, Пендешева је објаснила да Предсједништво БиХ, као колективни командант, може донијети одлуку о ангажовању Оружаних снага, али то не значи да ће припадници Оружаних снага бити на граници као што то ради Гранична полиција БиХ.

“Могу се активирати инжињеријске јединице Оружаних снага БиХ ради спречавања илегалних миграција и таква привремена ангажовању изискују одређена финансијска средства јер нису планирана за ову годину”, напоменула је Пендешева.

Према њеним ријечима, Оружане снаге БиХ не могу бити ангажоване ради физичког заустављања или спречавања на граници, јер то не дозвољава садашњи Закон о одбрани.

Она је рекла да вјерује у изјаву предсједника ХДЗ-а Драгана Човића да ће сљедеће седмице бити формирана власт у БиХ. /крај/дб/љљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана