Pendeš: Sjednice se ne sazivaju u skladu sa procedurama

Srna
Pendeš: Sjednice se ne sazivaju u skladu sa procedurama

​Sarajevo - Ministar odbrane BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš izjavila je da na sjednice ovog savjeta ne dolazi zbog načina na koji se one zakazuju i na koji se dostavljaju materijali, te da pojedini ministri ne govore istinu kada tvrde da je sve urađeno u skladu sa procedurama.

“Upozoravala sam na to, jer smatram da svaku sjednicu Savjeta ministara treba zakazati u skladu sa Poslovnikom i materijale dostaviti na vrijeme”, rekla je Pendeševa za Televiziju “N1”.

Ona je navela da materijale na vrijeme ne dobijaju ni ministri iz SDA i SDS-a, iako dolaze na sjednice.

Ministar odbrane smatra da bi trebalo uraditi analizu da se vidi koji su ministri u posljednje četiri godine najviše puta prisustvovali sjednici Savjeta ministara.

Na konstataciju da se ona i njene kolege iz HDZ-a nisu pojavili na sjednici Savjeta ministara svega nekoliko dana nakon što je lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da novi Savjet ministara više neće zasjedati jer ministri HDZ-a neće dolaziti na sjednicu, Pendeševa je rekla da to nije tačno.

“Kakve veze ima nedolazak na sjednicu sa Dodikom? To nije tačno. SNSD i HDZ imaju korektne odnose iz jednog razloga - zato što se poštuje volja naroda i uvažava se izborni rezultat”, pojasnila je ona.

Pendeševa kaže da ministri Mirko Šarović, Dragan Mektić i predsjedavajući Denis Zvizdić, koji su došli na sjednicu, ne govore istinu kada kažu da je sve urađeno prema procedurama.

Prema njenim riječima, Ministarstvo odbrane BiH moglo je poslati prvi godišnji nacionalni program i tako prekinuti agoniju samo na bazi zaključaka koji se donose na sjednici Savjeta ministara i na bazi zaključaka Predsjedništva BiH.

Komentarišući kapacitet Oružanih snaga BiH u smislu njihovog raspoređivanja na granici, Pendeševa je objasnila da Predsjedništvo BiH, kao kolektivni komandant, može donijeti odluku o angažovanju Oružanih snaga, ali to ne znači da će pripadnici Oružanih snaga biti na granici kao što to radi Granična policija BiH.

“Mogu se aktivirati inžinjerijske jedinice Oružanih snaga BiH radi sprečavanja ilegalnih migracija i takva privremena angažovanju iziskuju određena finansijska sredstva jer nisu planirana za ovu godinu”, napomenula je Pendeševa.

Prema njenim riječima, Oružane snage BiH ne mogu biti angažovane radi fizičkog zaustavljanja ili sprečavanja na granici, jer to ne dozvoljava sadašnji Zakon o odbrani.

Ona je rekla da vjeruje u izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da će sljedeće sedmice biti formirana vlast u BiH. /kraj/db/ljlj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana