Svečano otvorena banjalučka džamija Arnaudija (FOTO)

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - U Banjaluci je danas svečano otvarena obnovljena džamija Arnaudija, za čiju obnovu je izdvojeno oko šest miliona KM.

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj, koji je izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je danas na svečanosti otvaranja džamije Arnaudije u Banjaluci da će Turska učiniti sve na jačanju veza sa BiH i da održi mir i stabilnost na Balkanu.

Ersoj je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg otvaranja obnovljene džamije Arnaudije.

"Balkan i BiH imaju veliki značaj u istoriji i kulturi", istakao je Ersoj.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rekao je da je ovo danas veliki događaj i da je džamija utočište dobrih ljudi vijekovima.

"Ovo je naše zajedničko nasljeđe nad kojim nam valja bđeti", istakao je Kavazović i izrazio nadu da će ova obnova osnažiti međuljudske odnose i osvijetliti put bolje budućnosti.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić rekao je da je Arnaudija ponovo zablistala u autentičnom obliku i dodatno ukrasila prelijepi grad na Vrbasu.

"Otvaranjem ove džamije snažno njegujemo nasljeđe i duhovne vrijednosti", naglasio je Hurtić i zahvalio Vakufskoj direkciji Turske koja je najvećim dijelom finansirala obnovu ove džamije, kao i turskom predsjedniku Erdoganu.

Muftija banjalučki Ismail Smajlović rekao je na svečanosti otvaranja džamije Arnaudije da su ramazan, Vaskrs i Pesah bili prilika za posebno iskazivanje poštovanja prema drugima i drugačijima i naglasio da treba unapređivati dobročinstvo i bogobojažljivost.

"Najbolji među nama je onaj koji je najkorisniji ljudima", istakao je Smajlović i zahvalio organima vlasti koji su dali potrebne dozvole za obnovu.

On je naglasio da razborite osobe treba da budu najodgovorniji čuvari lijepoga u svijetu.

Povodom otvaranja džamije Arnaudije pročitana je čestitka biskupa banjalučkog Željka Majića u kojoj je istakao da je svaki vjerski objekat kuća molitve gđe se vjernici hrane riječima Božijim.

A group of men sitting in chairsDescription automatically generatedSvečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj, koji je izaslanik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Na svečanosti su bili i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić, potpredsjednik Srpske Ćamil Duraković, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, veliki broj vjernika, kao i predstavnika iz dijaspore i Turske.

A group of people outside a buildingDescription automatically generated

Arnaudija je izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu, kao i džamija Ferhadija, a stilskim i tipološkim karakteristikama pripada grupi jednoprostornih džamija sa kupolom i tri kupolice.

Ističe se skladnim proporcijama i oblikom, te masivnim kamenim turbetom. Ulaz u turbe je iz same džamije.

A group of women sitting in a crowdDescription automatically generated

Policijska uprava Banjaluka danas je preduzela pojačane mjere bezbjednosti, te je u više ulica saobraćaj obustavljen od 7.00 časova, a zabrana će trajati sve dok bude potrebno.

Zabranjen je i rad od 7.00 do 17.00 časova ugostiteljskim objektima u blizini Arnaudije.

Povezane vijesti:

Na otvaranju Arnaudije Dodik, Cvijanovićeva, Višković i Stanivuković

Otvaranje Arnaudije: Srušena prije tačno 31 godinu

Gdje će danas sve biti obustavljen saobraćaj u Banjaluci

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana