Парага ће бити изручен Италији

Г. М.
Парага ће бити изручен Италији

Дортмунд - Суд у Дортмунду донио је коначну одлуку да бившег команданта Трећег батаљона 317. бригаде Армије РБиХ Ханефију Пријића, званог Парага, изручи Италији, која га потражује због убиства три италијанска хуманитарна радника 1993. године у БиХ.

Депортација би требало да буде обављена 18. фебруара уколико Европски суд за људска права не стопира изручење.

Пријић се у притвору налази од 28. октобра прошле године када је ухапшен на аеродрому у Дортмунду на основу међународне потјернице коју је расписала Италија.

У тој земљи желе да му суде због убиства из засједе италијанских држављана Фабија Морена, Серђа Лане и Гвиде Пулетија 29. маја 1993. године на планини Радован код Горњег Вакуфа. Пријић је због њиховог убиства на основу командне одговорности осуђен у Кантоналном суду у Травнику на 15 година затвора, а пуштен је на слободу након 13 година и четири мјесеца проведених у зеничком затвору. Италија, међутим, никад није повукла потјерницу за њим, јер нису пронађени директни извршиоци. Пријићу је на терет стављен низ тешких кривичних дјела - убиство са предумишљајем, покушај убиства, пљачка и разбојништво, јер је осим убиства хуманитараца покрадена и хуманитарна помоћ. Двојица хуманитараца су преживјела напад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана