Pandurević: Ne postoji razlog za smjenu Mektića

Srna
Pandurević: Ne postoji razlog za smjenu Mektića

Sarajevo - Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević vjeruje da na sutrašnjoj sjednici ovog doma neće biti podržana inicijativa klubova poslanika SNSD-a i DNS-a za smjenu ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

"U praksi demokratskih zemalja nije zabilježeno da na posljednjoj sjednici jednog saziva parlamenta neko traži smjenu ministra u izvršnom tijelu čiji mandat već ističe", rekla je Pandurevićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je ocijenila da je ova inicijativa "pucanj u noge SNSD-a i DNS-a".

"Ne postoji nijedan razlog zašto bi Mektić bio smijenjen. Da li te izbjeglice padaju sa neba ili odnekud dolaze, odakle dolaze, preko kojih država", upitala je Pandurevićeva i dodala da više od 80 odsto migranata u BiH dolazi iz Srbije.

Ona je navela da je za osam mjeseci u BiH ušlo migranata koliko je u jeku migrantske krize bio dnevni priliv u Srbiju, zbog čega tamo nisu smjenjivani ministri.

"Procjena je da ih je oko 2.500 u BiH, a kriza se pravi vještački jer vlast u Republici Srpskoj nema odgovora na suštinska pitanja", rekla je Pandurevićeva, navodeći da su ključna pitanja u Srpskoj problem emigracije, te rasvjetljavanje napada na novinara Vladimira Kovačevića i, kako je navela, ubistva Davida Dragičevića.

Prema njenim riječi, ako neko treba podnijeti ostavku i biti smijenjen, to je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a pokrenuli su inicijativu za Mektićevu smjenu koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Košarac: Očekujem smjenu ministra Mektića

Šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da očekuje da na sutrašnjoj sjednici ovog doma bude smijenjen ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Očekujem da ćemo snagom argumenata i činjenica koje imaju Klub poslanika SNSD-a i DNS-a otvoriti raspravu, s obzirom na činjenicu da je uloga ministra Mektića vrlo štetna po bezbjednost u BiH, a generalno i imidž zemlje", rekao je Košarac novinarma u Sarajevu.

Prem njegovim riječima, poslanici iz ove dvije stranke ostaju pri stavu da ovakvo ponašanje Mektića šteti ukupno bezbjednosnosnom stanju u BiH, ali i interesima Republike Srpske.

Košarac je istakao da je osnovni interes poslanika iz SNSD-a i DNS-a da zaštite interes Republike Srpske, te dodao da je Mektićevo djelovanje u protekle četiri godine bilo protiv Srpske, što, kako je rekao, mora biti kažnjeno.

Bojić: Mektić obmanuo javnost i treba da bude smijenjen

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je danas u Sarajevu da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić obmanuo javnost u vezi sa migrantskom krizom i da je zbog toga potrebno da bude smijenjen sa te funkcije.

"Prije dvije, tri godine Mektić je govorio kako niko neće u BiH, a pogotovo izbjeglice, da neće biti migranata, i da, ukoliko se to desi, BiH ima spremljene snage i sredstva. Danas je to potpuno drugačije, institucije ne drže situaciju pod kontrolom", rekao je Bojić novinarima.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da će taj poslanički klub podržati inicijativu za smjenu Mektića i da mu je žao što ona nije ranije pokrenuta.

Šef poslaničkog kluba DF-a Damir Bećirović najavio je da poslanici te stranke neće podržati Mektićevu smjenu, navodeći da bi puno bolja varijanta bila da je pokrenuta smjena ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Bećirović je za Crnatka rekao da je u posljednje vrijeme uradio puno lošijih stvari od Mektića i da "više bruka BiH nego što radi na njenoj promociji".

Klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a pokrenuli su inicijativu za Mektićevu smjenu koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana