Пали бастиони опозиције

Дарко Момић
Пали бастиони опозиције

Бањалука - Поједине странке на протеклим изборима су направиле катастрофалан резултат у својим традиционалним упориштима.

Српска демократска странка у Палама и Сокоцу од општих избора 2014. године биљежи све лошији резултат. У Палама, које су некада сматране колијевком и најјачим упориштем СДС-а, ова странка је 2014. године у трци за Народну скупштину освојила 3.320 гласова и била је најјача странка.

Већ на локалним изборима 2016. године њен дотадашњи начелник Миодраг Ковачевић изгубио је изборну трку од кандидата СНСД-а Бошка Југовића, а СДС је пао на 3.099 гласова и на друго мјесто, јер је СНСД остварио бољи резултат. Овогодишњи избори донијели су нови пад, јер је СДС освојио само 2.856 гласова и пао на треће мјесто по броју освојених гласова у свом некадашњем бастиону, јер је ДНС, захваљујући Аци Станишићу, направио бољи резултат од СДС-а, али и од СНСД-а.

Шеф паљанског СДС-а Бојан Нинковић не спори да СДС осваја све мање гласова у Палама, али каже да ипак успијева да задржи приближно исти резултат.

- Тачно је да смо пали у односу на 2014. годину, али наше бирачко тијело се стално врти негдје око 3.000 бирача. То што смо пали на треће мјесто по броју освојених гласова резултат је куповине којом су се бавиле друге странке и њихови кандидати, прије свега ДНС чији резултат од скоро 4.500 гласова је производ куповине - каже Нинковић. 

Слична ситуација је и на Сокоцу, гдје је СДС прије четири године освојио 3.653 гласа. На локалним изборима 2016. године пао је за више од хиљаду гласова, јер је добио повјерење 2.562 бирача, а 7. октобра је доживио нови пад, јер је за СДС гласало свега 2.313 бирача. За ову општину је интересантно да су прије четири године кандидати опозиције за предсједника и српског члана Предсједништва БиХ Огњен Тадић и Младен Иванић остварили побједу над Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, док је ове године Иванић освојио око 800 гласова мање него 2014. године и изгубио је од Додика, док је Вукота Говедарица побиједио Жељку Цвијановић, али са тачно 500 освојених гласова мање него Огњен Тадић.

Котор Варош није више бастион опозиције у изборној јединици три, јер су СДС и ПДП остварили катастрофалан резултат у односу на посљедње локалне изборе. Резултат је поразнији за ПДП, јер је Котор Варош једина општина у Српској у којој је ова странка 2016. године освојила функцију начелника. ПДП је тада добила подршку 2.395 Которварошана, а прије десет дана за Бореновићеву странку у Котор Варошу су гласала свега 1.673 бирача. За разлику од 2016. године када је само СДС био испред ПДП-а, сада су их престигли и СНСД и ДНС који је у Котор Варошу остварио најбољи резултат од оснивања.

Дугогодишњи шеф которварошког ПДП-а Миодраг Петровић, кога је на тој функцији прије неколико мјесеци послије чудних унутарстраначких избора замијенио начелник општине Зденко Сакан, каже да се не сматра одговорним за катастрофалан резултат, јер је он на протеклим изборима био на челу регионалног изборног штаба који је направио одличан изборни резултат.

- Када сам давао отворену подршку Драшку Станивуковићу и говорио да треба подржати њега и његов начин вођења кампање зато што је то добро за цијелу странку, нисам наишао на претјерано разумијевање. Има још неких разлога због којих ПДП није направио очекивани резултат у Котор Варошу, али то је питање за страначке органе, а не за јавност - каже Петровић.

Модрича за Крекића и опозицију

Најчуднији изборни резултат већ неколико изборних циклуса прави модрички СНСД. Начелник ове општине и предсједник СНСД-а Младен Крекић неприкосновено влада овом општином већ четврти мандат, а прије двије године добио је рекордних 7.650 гласова.

За разлику од њега који стално побјеђује на локалним изборима, СНСД је са 4.593 гласа из 2016. пао на 3.972 гласа ове године, а још чудније је што су кандидати СНСД-а за предсједника и српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и Милорад Додик поражени и 7. октобра, као и прије четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана