Откривени логистичари бораца за Ал-Нусру

Горан Маунага
Откривени логистичари бораца за Ал-Нусру

САРАЈЕВО - Сарадницима сиријске терористичке организације фронт "Ал-Нусра", која је огранак "Ал-Каиде", безбједносне агенције у БиХ означиле су имама Незима Халиловића Мудериса, хафиза Џевада Голоша, Египћанина Имада ал Мисрија и Сиријца Ајмана Авада.

Рекао је то саговорник "Гласа Српске" из безбједносног сектора наводећи да они организују и логистички подржавају одлазак у Сирију држављана БиХ који се придружују "Ал-Нусри".

- Они годинама одржавају везе са шефовима четири вехабијска џемата у Бечу. Ал Мисри је регионални шеф радикалне организације Муслиманско братство. Ради и живи на релацији Травник - Сарајево - каже извор "Гласа".

Додаје да је Авад био шеф за обавјештајно-безбједносне послове у одреду "Ел муџахедин". Данас је шеф покрета "Енсарије" и дружења грађана "Портал" у Зеници. На истом задатку је и Мудерис, имам џамије краља Фахда у Сарајеву, у којој редовно држи радикална предавања којима врбује нове џихадисте.

- Одласке у Сирију и прикључење "Ал-Нусри" организује и Голош из Мостара. Тај сиријски студент оснивач је фондације "Дарул-Куран" - каже наш саговорник.

Амерички сенатор и стручњак за тероризам Ричард Блек рекао је "Гласу Српске" да Исламска држава и "Ал-Нусра", иако дијеле исту џихадстичку идеологију и обје желе да истријебе и заробе хришћане под шеријатским законом, имају велика трвења и да су често у оружаном сукобу.

- Запад не сарађује отворено са "Ал-Нусром" јер је она препозната терористичка организација, али напредна оружја се пребацују такозваним умјереним снагама. Те снаге затим често пребацују оружје "Ал-Нусри" или им се придружују у нападима на сиријска и хришћанска села. У неким случајевима западни тајни агенти знају за те договоре - каже Блек.

"Вашингтон пост" објавио је анализу у којој је наведено да, док се свијет бави екстремистима Исламске државе, фронт "Ал-Нусра" консолидује снаге, све се чвршће укопава у Сирији и пријети да постане чак и већа безбједоносна пријетња од Исламске државе.

- Та испостава "Ал-Каиде" преузима све већу контролу над територијом која се протеже од турске границе према средњој и јужној Сирији. Обрачунава се са умјереним противницима и малтретира локално становништво. Њено дјеловање је једнако брутално и забрињавајуће, само што то раде тихо - наводи амерички лист.

Портпарол Агенције за истраге и заштиту (SIPA) Кристина Јозић каже да SIPA активно ради на провјерама у вези са џихадиста и на сузбијању тероризма, али није могла да говори о детаљима.

Подршка

Ричард Блек каже да је у марту прошле године "Ал-Нусра" покренула велики напад дуж границе са Турском док је Запад био преокупиран политичким догађајима на Криму.

- САД су послале 600 напредних антитенковских пројектила, познатих као ТОЊ, одабраним побуњеничким групама. Али оне су пратиле "Ал-Нусру" у борбама, а напад су помогле и турске снаге. Тако су амерички пројектили омогућили терористима да пробију одбрану Сиријаца и хришћана - каже Блек и додаје да је сиријска војска, ипак, у наредних неколико мјесеци поново вратила све изгубљене територије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана