Осумњичених за злочин нема у војсци

Г. М.
Осумњичених за злочин нема у војсци

Сарајево - Министарство одбране БиХ нема сазнања да је неко од припадника Оружаних снага БиХ осумњичен за ратне злочине почињене над Бошњацима у Сребреници 1995. године.

Наведено је то у одговору Министарства одбране на питања "Гласа Српске" у вези са списком на којем се налази 810 имена који су објавили поједини медији и удружења из ФБиХ представљајући га као "листу осумњичених за геноцид над Бошњацима у Сребреници 1995. године" од којих неки раде у Оружаним снагама.

- Ако Министарство дође до таквих сазнања према таквим лицима поступиће у складу са законом и важећим прописима - навела је шеф канцеларије Министарства за односе с јавношћу Ума Синановић.

Списак злоупотребљавају медији и удружења из ФБиХ који тврде да је ријеч о злочинцима иако се заправо ради о досијеу запослених лица, односно оних који су били у полицији или војсци, а налазили су се на потезу од Зворника, Сребренице до Вишеграда 1995. године.  Многи од њих никада нису били ни близу Сребренице. На списку су уз имена објављени и матични бројеви тих лица и истакнута тврдња да више од 400 осумњичених за геноцид над Бошњацима у Сребреници 1995. године тренутно ради у Оружаним снагама БиХ, полицији РС и у Агенцији за истраге и заштиту (SIPA). У МУП-у РС и SIPA навели су да би најбоље било да оштећени у овом случају покрену приватне тужбе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана