Osumnjičenih za zločin nema u vojsci

G. M.
Osumnjičenih za zločin nema u vojsci

Sarajevo - Ministarstvo odbrane BiH nema saznanja da je neko od pripadnika Oružanih snaga BiH osumnjičen za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Navedeno je to u odgovoru Ministarstva odbrane na pitanja "Glasa Srpske" u vezi sa spiskom na kojem se nalazi 810 imena koji su objavili pojedini mediji i udruženja iz FBiH predstavljajući ga kao "listu osumnjičenih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine" od kojih neki rade u Oružanim snagama.

- Ako Ministarstvo dođe do takvih saznanja prema takvim licima postupiće u skladu sa zakonom i važećim propisima - navela je šef kancelarije Ministarstva za odnose s javnošću Uma Sinanović.

Spisak zloupotrebljavaju mediji i udruženja iz FBiH koji tvrde da je riječ o zločincima iako se zapravo radi o dosijeu zaposlenih lica, odnosno onih koji su bili u policiji ili vojsci, a nalazili su se na potezu od Zvornika, Srebrenice do Višegrada 1995. godine.  Mnogi od njih nikada nisu bili ni blizu Srebrenice. Na spisku su uz imena objavljeni i matični brojevi tih lica i istaknuta tvrdnja da više od 400 osumnjičenih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine trenutno radi u Oružanim snagama BiH, policiji RS i u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). U MUP-u RS i SIPA naveli su da bi najbolje bilo da oštećeni u ovom slučaju pokrenu privatne tužbe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana