Оштре критике за РС због Уставног суда БиХ

Жељка Домазет
Оштре критике за РС због Уставног суда БиХ

Сарајево - Управни одбор Савјета за примјену мира (ПИК) позвао је јуче на пуно поштовање одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС, а високи представник Валентин Инцко поручио је да у случају неспровођења одлука Уставног суда треба да реагује Тужилаштво БиХ јер је ријеч о кривичном дјелу.

- Устав БиХ је саставни дио Дејтонског споразума и одлуке Уставног суда су коначне и обавезујуће и морају бити спровођене - наведено је у коминикеу објављеном након дводневне сједнице политичких директора земаља чланица Управног одбора ПИК-а.

Они су примили к знању информацију да је Уставни суд поништио резултате референдума о Дану РС. Истакнута је потреба да буде поштована владавина права и овлашћења свих институција на нивоу БиХ. Са овом тачком коминикеа није се сагласила Русија.

- Референдум, који је одржан противно одлукама Уставног суда БиХ, већина чланова види првенствено као питање владавине права. Изузетно смо забринути због тога што одређени политички органи тврде и мисле да се одлуке суда могу одбацити и промијенити политички - рекао је Инцко.

На питање због чега није искористио бонска овлашћења, Инцко је казао да би се тиме дуплирао са Уставним судом.

- Резултати референдума нису објављени у "Службеном гласнику". Ако и буду објављени, референдум нема правно дејство. То је био неуставан референдум - рекао је Инцко и додао да ће након одласка OHR-а и високог представника остати Уставни суд БиХ који ће рјешавати спорове између државе и ентитета и да му због тога треба дати подстицај.

Управни одбор ПИК-а подсјетио је све стране на обавезу да у потпуности поштују Дејтонски споразум, његове анексе и одлуке високог представника.

- Ентитети немају право на отцјепљење и законски постоје само на основу Устава БиХ. Државна овлашћења се не смију угрожавати, а ентитетске надлежности и даље треба у потпуности поштовати - наведено је у коминикеу.

Упућен је апел политичким, друштвеним и вјерским лидерима да унапређују међусобно разумијевање и толеранцију.

- Посебно је непримјерено да ико, а посебно лидери и институције, хвале, величају и додјељују признања ратним злочинцима или фашистичкој идеологији из Другог свјетског рата. Геноцид, ратни злочини и злочини против човјечности не смију се заборавити нити порицати - пише у коминикеу у којем је изражена забринутост због пријетњи од радикализма и екстремизма, укључујући и финансирање тероризма.

Први замјеник високог представника Брус Бертон је рекао да

је Управни одбор ПИК-а разговарао и са неколико невладиних организација о корупцији.

- Формиране су одређене институције за борбу против корупције, али у реалности стање није добро. Домаћи органи су показали неуспјех на том плану - изјавио је Бертон.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић оцијенио је да је ПИК требало да има 79 сједница прије ове на којима је требало да позивају власти у ФБиХ на поштовање одлука Уставног суда БиХ.

- ПИК се поставио дискриминаторски према Српској и својим одлукама то и потврђује. Закључак је једноставан - све одлуке Уставног суда које су против РС се морају испоштовати, а све остале не морају - рекао је Стевандић.

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић наглашава да су OHR и поједине земље чланице ПИК-а одавно изгубиле кредибилитет да коментаришу примјену одлука хибридних институција, као што је Уставни суд БиХ у чијим одлукама посредно или непосредно имају најјачи утицај.

- Без странаца у Уставном суду и OHR-а ова земља би могла имати извјесне шансе за будућност. У ствари, OHR и високи представник овим шаљу поруку Србима: "Ћути и слушај" - рекао је Шпирић и додао да OHR својим понашањем угрожава будућност БиХ.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је јуче разговарао са политичким директорима, рекао је да је обратио пажњу на повезаност планираних референдума у РС и притиска који се врши како би се окончао мандат OHR-а и уклониле стране судије из Уставног суда.

- Ради се о опасној намјери да се отвори пут једностраним одлукама о подјели БиХ - казао је Изетбеговић.

Војна имовина

У коминикеу пише да су земље чланице НАТО-а и Јапан честитали властима БиХ на доношењу Прегледа одбране.

- Подсјетили су да перспективна војна заједно с другом државном имовином припада држави и позвали органе власти РС да не пролонгирају регистрацију такве имовине на територији РС - пише у коминикеу.

Закључци

- Одлука Уставног суда о Дану Републике мора бити испоштована

- БиХ је јединствена, суверена држава, а ентитети немају право на отцјепљење

- Пуна подршка високом представнику у обезбјеђењу пуног поштовања Дејтонског споразума и вршењу мандата

- Забринутост због пријетњи радикализма и екстремизма

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана