Оружане снаге БиХ не могу чувати границе од миграната

nezavisne.com
Оружане снаге БиХ не могу чувати границе од миграната

Сарајево - Иако многи званичници најављују могућност ангажовања Оружаних снага БиХ у заштити границе од илегалних миграната, чињеница је да не постоји законска могућност за тако нешто, јер према Закону о одбрани БиХ Оружане снаге нису надлежне за чување границе.

​У овом трентуку све што је могуће је да Оружане снаге на одређени начин асистирају припадницима МУП-ова и Граничне полиције БиХ, али и то је велико питање с обзиром на то да они немају могућност ни да легитимишу нити да хапсе некога ко евентуално на илегалан начин покуша да пређе границу и уђе у БиХ.

“По закону Оружане снаге нису надлежне за границу, али по налогу Предсједништва БиХ могу да асистирају у заштити границе”, рекао је за “Независне” Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ.

Иначе, према Закону о одбрани БиХ, Оружане снаге у суштини надлежне су само за операције подршке миру и самоодбрани, учешће у мировним мисијама, противминско дјеловање, помоћ цивилима у случајевима елементарних непогода и пружање одбране у случају напада.

“Оружане снаге не чувају границу. Оне могу да буду испомоћ локалном становништву, али њихова надлежност није да се баве чувањем границе. Имамо некомпетентне људе који дају такве изјаве, које су често различите и зато с правом немамо повјерење у оно што они говоре”, рекла је Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност бх. парламента.

Она каже да Оружане снаге, а ни остале институције у БиХ немају капацитета и техничких могућности да заштите границу и да је велико питање шта нас чека с илегалним мигрантима.

Прича о ангажовању Оружаних снага БиХ на граници почела је након што је Влада Републике Српске то затражила од Предсједништва БиХ како би се спријечио улазак илегалних миграната, а након тога у неколико наврата бх. званичници су најављивали да је то могуће, али да се ради о крајњој опцији.

Иначе, у Закону о граничној контроли БиХ пише да је гранична контрола искључиво у надлежности Граничне полиције, као и то да послове граничне контроле обављају полицијски службеници те безбједносне агенције.

С обзиром на проблеме и велики прилив миграната, Министарство безбједности БиХ недавно је упутило захтјев за запошљавање још 100 кадета Граничне полиције, међутим на то Министарство финансија и трезора БиХ није жељело дати сагласност уз образложење да је пријем кадета могућ искључиво након што се спроведе процедура обуке.

Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, рекао је да на обуку тренутно чека око 200 кадета, али да она касни зато што није изграђен адекватан објекат за смјештај и обуку кадета, иако је одлука о томе донесена прије седам мјесеци.

“И када кадети буду примљени, они најприје морају да прођу специјализовану обуку коју спроводи Агенција за школовање и стручно усавршавање у Мостару, па да тек онда буду упућени на послове заштите и контроле границе БиХ”, рекао је Беванда, додајући да је 2016. године био одобрен пријем 150 кадета, а 2017. и 2018. године по још 100, али да је од тог броја само њих 49 завршило потребну обуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана