Optužnica protiv Topalovića zbog zločina nad Srbima iz Visokog

Srna
Optužnica protiv Topalovića zbog zločina nad Srbima iz Visokog

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mevludina Topalovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila počinjenog 1992. godine na području Visokog.

Optužnica tereti Topalovića da je za vrijeme oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane BiH i Vojske Republike Srpske /VRS/ kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, ubijao civile i nanosio im fizičke povrede.


Topalovića optužnica tereti da je u junu 1992. godine sa grupom vojnika došao u naselje Hlapčevići, u opštini Visoko, gdje su iz opkoljenih kuća mještana srpske nacionalnosti izveli šest lica koja su po naredbi trebalo da se upute u pravcu Omladinskog doma u Hlapčevićima.

Jedan od vojnika započeo je rafalnu paljbu po civilima, a osumnjičeni Topalović se tereti da je iz automatske puške ubio jedno lice koje je davalo znake života, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na mjestu zločina su od prostrelnih rana podlegla još dva civila, jedan je podlegao na putu do bolnice, dok su dva civila zadobila teške fizičke povrede.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana