Опозиција пријети новим блокадама

Ведрана Кулага
Опозиција пријети новим блокадама

Бањалука - Нова година у Народној скупштини РС могла би почети блокадом у режији опозиције, иако су на дневном реду прве овогодишње сједнице заказане за 6. фебруар тачке на којима су опозиционари истрајавали мјесецима.

Колегијум парламента утврдио је јуче приједлог дневног реда са 31 тачком међу којима су и интерпелације о политици у области здравственог и пензионог система и управљања јавним предузећима у РС које је предложила опозиција. Опозициони представници били су уздржани приликом гласања о дневном реду.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је казао да ће први дио засједања трајати до 8. фебруара, а да ће ако не буду размотрене све тачке, наставак бити 13. фебруара.

- На предложеном дневном реду су, између осталог, стратегија за борбу против корупције и двије интерпелације - рекао је Чубриловић.

Замјеник шефа Клуба посланика СДС-а Миладин Станић је рекао да опозиција није подржала приједлог дневног реда јер је Народна скупштина све више ненародна.

- Крше се Устав, закони и Пословник о раду парламента - рекао је Станић и додао да је Влада РС неспособна.

Први човјек ПДП-а у парламенту Мирослав Брчкало каже да су све опције у игри.

- Може се десити да неко опет буде у малој, а неко у великој сали. Може се десити да напустимо сједницу, али став ћемо донијети на сједници заједничког клуба - рекао је Брчкало.

Шеф Клуба посланика НДП-а Крсто Јандрић каже да нису подржали дневни ред јер се не бави суштинским питањима и додао да ни друге интерпелације никада нису дошле на ред.

Потпредсједник парламента Ненад Стевандић нагласио је да су на дневном реду тачке које је опозиција дуго тражила, а да сада гласају против плана засједања.

- То значи да је њихова методологија враћена на деструкцију, која је поново почела најпрљавијим подметањима Народној скупштини и спиновањем да су се у парламенту окупљале паравојне формације што се показало као ноторна неистина. Жао ми је што опозиција своје расуло покушава да надокнади изазивањем инцидената. Надам се да ће се опаметити - рекао је Стевандић.

Извјештај о раду Инвестиционо-развојне банке РС за 2015. и 2016. требао би бити разматран крајем фебруара или почетком марта, а на сједници скупштинског колегијума није било ријечи о усвајању заједничке декларације РС и Србије о заштити српског идентитета.

Ревизор

Говорећи о избору главног ревизора РС, Недељко Чубриловић је рекао да би скупштинска комисија требало да засједа 1. фебруара. Тада ће бити отворено осам пристиглих пријава.

"Србска част"

Недељко Чубриловић је истакао да у скупштинским просторијама није била паравојна формација, нити наоружани људи и да је у јавности исполитизовано одобрено присуство чланова Удружења "Србска част" у својству госта на скупу Удружења "Ветерани РС".

- Они нису били у униформама, нити су то људи којима би данас, када би се пријавили, требало забранити боравак у Народној скупштини. Они нису били опасност, нити је било инцидената - додао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана