Odbrana Radončića i ostalih prigovorila na zakonitost naredbi

Srna
Odbrana Radončića i ostalih prigovorila na zakonitost naredbi

Sarajevo - Odbrane Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, optuženih za ometanje pravosuđa, prigovorile su danas pred Sudom BiH na zakonitost naredbi za provođenje posebnih istražnih radnji.

Mirna Delalić, koja brani Bilsenu Šahman, navela je da su nezakonite naredbe iz 23. i 25. decembra 2015, te 14. i 22. januara prošle godine, kao i svi snimci koji su proistekli iz tih naredbi, prenosi Birn.

"U prvoj naredbi iz 23. decembra 2015. godine, iz koje su proistekle sve ostale, navedeno je da su prema Azri Sarić vršene prijetnje i zastrašivanje na davanje lažnog iskaza vezano za svjedočenje u postupku koji se vodi na Kosovu", obrazložila je Delalićeva.

Ona je naglasila da se naredbe mogu odnositi na djelo ometanje rada pravosuđa isključivo ako se postupak vodi u BiH.

"U jednoj od naredbi je navedeno da će Dubravko Čampara kao tužilac vršiti koordinaciju, iako u izjavi stoji da je on svjedok", rekla je Delalićeva.

Asim Crnalić, jedan od Radončićevih branilaca, tokom izlaganja je upitao kako je moguće da se međunarodna pravna pomoć pruži državi koja nema međunarodno priznanje.

Crnalić je rekao i da postupak međunarodne pravne pomoći nije krivični postupak kojim se definišu elementi bića krivičnog djela ometanje rada pravosuđa, osim ako se ne vrši pritisak na svjedoke u sudovima u BiH.

Tužilac Božo Mihajlović je replicirao da nije u mogućnosti dati odgovore na sve prigovore odbrane, o čemu će se izjasniti pisano.

"Svaki prijedlog Tužilaštva BiH za posebnim istražnim radnjama sadrži obrazloženje. Svaka naredba Suda BiH je izdata tek nakon analize tužilačkih prijedloga, te smatram da je Sud BiH dovoljno obrazložio naredbe, jer je navedeno da se na drugi način ne mogu prikupiti materijalni dokazi", rekao je tužilac.

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je navela da sud u ovoj fazi ne može donijeti odluku o prijedlogu odbrane bez detaljnog obrazloženja tužioca i kada budu na uvid imali sve dokumente za koje su branici rekli da su "manjkavi".

Tužilaštvu je naloženo da odbrani dostavi koje će tačno razgovore puštati u sudnici.

Nakon prigovora na nezakonitost dokaza, svjedok Zvjezdana Skeledžić, koja je istražilac Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, započela je sa davanjem iskaza, te je pomenula da je radila na ovom predmetu pod oznakom "Lutka dva", sa ciljem dokazivanja da je počinjeno djelo ometanje rada pravosuđa.

Ona je rekla da je radila na pretresima Šahmanove i Radončića, ali i učestvovala u posebnim istražnim radnjama provedenim u hotelu "Park" u Vogošći, odnosno da je pregledala snimke sa video-nadzora hotela koje su joj donijele kolege.

Ona je rekla i da je bila prisutna u tužilaštvu kada je uzeta izjava od Sarićeve, sa kojom se još srela kada je dostavila medicinsku dokumentaciju.

Skeledžićeva je rekla i da je postupala po naredbama za presretanje telefonskih razgovora.

"Radili su članovi tima koji su imali pristup sistemu presretanja telefonskih razgovora, s tim što sam ja bila zadužena za sačinjavanje zabilješki. Na našem sistemu sam zabilježila koju konverzaciju treba izdvojiti, što su radile kolege", dodala je ona.

Optužnica Radončića, Dautbašića, Šahmanove i Hadžijahića tereti za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem.

Nastavak suđenja je planiran za 18. januar, kada će istražilac Sipe Skeledžićeva nastaviti sa svjedočenjem i kada je planirano preslušavanje presretnutih telefonskih razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana