Одбрана Радончића и осталих приговорила на законитост наредби

Срна
Одбрана Радончића и осталих приговорила на законитост наредби

Сарајево - Одбране Фахрудина Радончића, Бакира Даутбашића, Билсене Шахман и Зијада Хаџијахића, оптужених за ометање правосуђа, приговориле су данас пред Судом БиХ на законитост наредби за провођење посебних истражних радњи.

Мирна Делалић, која брани Билсену Шахман, навела је да су незаконите наредбе из 23. и 25. децембра 2015, те 14. и 22. јануара прошле године, као и сви снимци који су проистекли из тих наредби, преноси Бирн.

"У првој наредби из 23. децембра 2015. године, из које су проистекле све остале, наведено је да су према Азри Сарић вршене пријетње и застрашивање на давање лажног исказа везано за свједочење у поступку који се води на Косову", образложила је Делалићева.

Она је нагласила да се наредбе могу односити на дјело ометање рада правосуђа искључиво ако се поступак води у БиХ.

"У једној од наредби је наведено да ће Дубравко Чампара као тужилац вршити координацију, иако у изјави стоји да је он свједок", рекла је Делалићева.

Асим Црналић, један од Радончићевих бранилаца, током излагања је упитао како је могуће да се међународна правна помоћ пружи држави која нема међународно признање.

Црналић је рекао и да поступак међународне правне помоћи није кривични поступак којим се дефинишу елементи бића кривичног дјела ометање рада правосуђа, осим ако се не врши притисак на свједоке у судовима у БиХ.

Тужилац Божо Михајловић је реплицирао да није у могућности дати одговоре на све приговоре одбране, о чему ће се изјаснити писано.

"Сваки приједлог Тужилаштва БиХ за посебним истражним радњама садржи образложење. Свака наредба Суда БиХ је издата тек након анализе тужилачких приједлога, те сматрам да је Суд БиХ довољно образложио наредбе, јер је наведено да се на други начин не могу прикупити материјални докази", рекао је тужилац.

Предсједавајућа Вијећа Хасија Машовић је навела да суд у овој фази не може донијети одлуку о приједлогу одбране без детаљног образложења тужиоца и када буду на увид имали све документе за које су браници рекли да су "мањкави".

Тужилаштву је наложено да одбрани достави које ће тачно разговоре пуштати у судници.

Након приговора на незаконитост доказа, свједок Звјездана Скелеџић, која је истражилац Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, започела је са давањем исказа, те је поменула да је радила на овом предмету под ознаком "Лутка два", са циљем доказивања да је почињено дјело ометање рада правосуђа.

Она је рекла да је радила на претресима Шахманове и Радончића, али и учествовала у посебним истражним радњама проведеним у хотелу "Парк" у Вогошћи, односно да је прегледала снимке са видео-надзора хотела које су јој донијеле колеге.

Она је рекла и да је била присутна у тужилаштву када је узета изјава од Сарићеве, са којом се још срела када је доставила медицинску документацију.

Скелеџићева је рекла и да је поступала по наредбама за пресретање телефонских разговора.

"Радили су чланови тима који су имали приступ систему пресретања телефонских разговора, с тим што сам ја била задужена за сачињавање забиљешки. На нашем систему сам забиљежила коју конверзацију треба издвојити, што су радиле колеге", додала је она.

Оптужница Радончића, Даутбашића, Шахманове и Хаџијахића терети за ометање рада правосуђа, те давање и примање користи за трговину утицајем.

Наставак суђења је планиран за 18. јануар, када ће истражилац Сипе Скелеџићева наставити са свједочењем и када је планирано преслушавање пресретнутих телефонских разговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана