Одбијен приједлог Тужилаштва, дудаковић и други излазе на слободу

Срна
Одбијен приједлог Тужилаштва, дудаковић и други излазе на слободу

Сарајево - Суд БиХ одбио је данас приједлог Тужилаштва да одреди једномјесечни притвор пензионисаном генералу такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и за још 12 припадника Петог корпуса, који су прије два дана ухапшени због ратног злочина над српским цивилима и војницима.

Нихада Бутуровић, једна од адвоката осумњичених, рекла је да ће осумњичени бити пуштени на слободу уз одређене мјере забране, јавили су федерални медији.


"Још није познато о којим мјерама забране је ријеч, а највјероватније се ради о забрани међусобног комуницирања и забрани комуницирања са испитаним свједоцима", рекла је Бутуровићева.

У случају да осумњичени прекрше изречене мјере забране суд им може одредити притвор.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су у петак 13 некадашњих припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, на челу са Дудаковићем.

Осим Дудаковића, ухапшен је Ибрахим Надаревић, некадашњи командант 517. бригаде Петог корпсуа, Сафет Салихагић, Ибрахим Шиљдедић, Екрем Дедић, Адис Зјакић, Самир Солаковић, Мухарем Алешевић, Реџеп Зојић, Фатмир Муратовић, Саид Мујић, Хусеин Балагић и Ејуб Кожњенић.

Ухапшенима је на терет стављен злочин против човјечности, а Дудаковићу и ратни злочина над цивилма. Период за који се сумњиче односи се на 1994. и 1995. годину.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је раније да је овај Центар доставио поступајућем тужиоцу више од 8.000 страница доказне документације, документацију са размјена које су обављане у Копривни код Санског Моста, те сву документацију коју је имао Центар на располагању од 1995. године.

Којић је рекао да је документација достављена за 256 убијених лица просјечне старости изнад од 65 година, од којих је најстарија жртва имала 99 година, а најмлађа жртва је била 1986. годиште.  

Осумњиченима забрањено контактирање са учесницима операције "Сана 95"

Суд БиХ забранио је данас некадашњем команданту Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу и осталим осумњиченим за ратни злочин над српским цивилима и војницима, да контактирају са официрима и војницима који су били укључени у војну операцију "Сана 95" на подручјима општина Босанска Крупа, Босански Петровац, Кључ и Сански Мост, преноси "Дневни аваз".
Мјере забране, које је им данас одредио Суд БиХ, предвиђају да се осумњиченима забрањује и контактирање са свим представницима принтаних и електронских медија о чињеницама које се односе на овај кривични поступак, као и јавна обраћања у вези са овим поступком.

Осумњиченима се налаже да строго поступају у складу са наредбама и позивима Суда БиХ, којима се мијењају услови или укидају ове обавезе или којим се захтијева њихово присуство у Суду, као и да буду доступни Тужилаштву и Суду БиХ.

Изречене мјере забране ће трајати док за њима постоји потреба, а оправданост ових мјера ће бити контролисано свака два мјесеца.

Осумњичени су упозорени да им може бити одређен притвор уколико не буду поступали у складу са изреченим мјерама овог рјешења.

О извршењу изречених мјера стараће се припадници надлежних полицијских станица у зависности од мјеста боравишта осумњичених, и то полицијске станице Центар Сарајево, Стари Град Сарајево, Бихаћ, Цазин, Велика Кладуша и Кључ.

Суд БиХ одбио је данас приједлог Тужилаштва да одреди једномјесечни притвор Дудаковићу и за још 12 припадника Петог корпуса, који су прије два дана ухапшени због ратног злочина над српским цивилима и војницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана