Одбачен захтјев Бошњака за утврђивање повреде виталног националног интереса

В. К.
Одбачен захтјев Бошњака за утврђивање повреде виталног националног интереса

Бањалука - Уставни суд РС није прихватио захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа РС за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа закључцима Народне скупштине РС у вези са пописом становништва.

Судско вијеће је одлучило да из садржаја оспорених закључака и питања која они третирају произлази да не садрже правне норме општег карактера.

- Имајући у виду релевантне одредбе Устава РС и чињеницу да оспорени закључци имају карактер политичког, а не правног акта, Вијеће је утврдило да није надлежно за њихово разматрање - саопштено је у петак из Уставног суда РС.

Закључцима које је усвојила Народна скупштина одбачени су резултати пописа које је објавила Агенција за статистику БиХ и наложено да РС објави своје резултате.

О попису је у петак расправљала и Влада РС, а закључено је да су створени услови за добијање валидних резултата пописа за Српску. Министар правде РС Антон Касиповић казао је да Влада разматра и покретање тужби због евентуалне одговорности у досадашњем раду Агенције за статистику БиХ која је објавила резултате пописа које РС не признаје због незаконитих метода који су коришћени и једнострано донесених одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана