Obilježno 75 godina od ustaškog pokolja srpskih civila u Palančištu

Obilježno 75 godina od ustaškog pokolja srpskih civila u Palančištu 22.10.2017 16:47 | Srna

Prijedor - Na partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Pohorinama u Velikom Palančištu kod Prijedora danas su položeni vijenci na spomen kosturnicu i evocirane uspomene na 367 srpskih civila iz ovog, kao i više desetina Srba iz susjednih sela koje su ustaše ubile prije 75 godina.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je na istorijskom času na Pohorinama da je ovo sjećanje na žrtve nad kojima su ustaše u noći između 22. i 23. oktobra 1942. godine izvršile stravičan pokolj na četiri lokacije, bez ispaljenog metka.


"Pod komandom izvjesnog poručnika Batinića prvo su dva dana skupljali narod, zarobljavali ih na određenim lokacijama i onda su izvršili pokolj nad tim civilima, bez ičijeg naređenja i bilo kakvog povoda", rekao je Rodić.

On je dodao i da je posebna grupa ustaša bila zadužena da lupaju u kante i burad.

"To su radili da se ne bi čuo jauk naroda, jer tu nije bio ispaljen nijedan metak i bio je to čisti planski genocid nad srpskim življem. Najviše je pobijeno žena, djece i staraca, stanovništva koje se zateklo kod kuća. Ustaše su ih ubijale koljem, maljevima, klali sjekirama", naveo je Rodić.

On je naglasio da je Palančište u Drugom svjetskom ratu izgubilo 48 odsto stanovništva i bilo izbrisano sa geografske karte od oktobarskog pokolja.

"Nećemo dozvoliti da te žrtve budu zaboravljene i svake godine evociramo uspomene na njihovo stradanje", rekao je Rodić.

Prema istorijskim podacima, u Drugom svjetskom ratu u Velikom Palančištu je stradalo ukupno 536 stanovnika srpske nacionalnosti ili polovina od ukupno 1.080 stanovnika, koliko ih je selo imalo prema popisu iz 1941. godine.

Polaganju vijenaca i sjećanju na te oktobarske dane 1942. godine prisustvovao je i zamjenik gradonačelika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je istakao da lokalna vlast podržava ove aktivnosti i da vodi računa o njegovanju tradicije antifašizma, te sjećanja na nevino stradale Srbe iz Potkozarja.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica