О вету Бошњака одлучиће Уставни суд РС

nezavisne.com
О вету Бошњака одлучиће Уставни суд РС

Бањалука - Заједничка комисија Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа Српске није усагласила Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, у вези са одлуком о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса Клуба бошњачког народа.

Војислав Глигић, члан заједничке комисије, каже да је суштина да Клуб Бошњака није поднио амандмане са образложењем да не постоји уставни основ за подниошење резолуције, односно да је науставна.

Рекао је да ће сад о тој одлуци расправљати Уставни суд РС, али је оцијенио да ће бити одбачен, судећи према сличним прошлим одлукама Уставног суда.

Мујо Хаџиомеровић, шеф Клуба Бошњака, рекао је да је Резолуција у потпуности неприхватљива и да ће ако Уставни суд РС одбаци њихов захтјев покренути поступак пред Уставним судом БиХ.

Ненад Стевандић, потпредсједник НС РС, је рекао да је Народна скупштина у попуности надлежна јер је БиХ по Дејтонском уставу неутрална земља, те да је логично да одлуку о промјени војног статуса донесу надлежни органи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана