Новић: Политика гура неке процесе у Тужилаштву

Ж. Д.
Новић: Политика гура неке процесе у Тужилаштву

Сарајево - Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић рекао је да се тешко отети утиску да један број предмета у Тужилаштву БиХ има апсолутни приоритет и да има политичког уплива на рјешавање одређених предмета.

Новић је на сједници Уставноправне комисије Дома народа, на којој је разматрана информација о раду Тужилаштва БиХ за 2015. годину, констатовао да случајеви ратног злочина имају апсолутни приоритет, а да међу осталим предметима  постоје неки који су приоритетнији.

- Разумијем да доказни поступак траје, али се не може годинама одуговлачити с тим да се јавности саопште информације докле су неке истраге стигле. Потребан је избалансиран однос када су у питању крупни предмети ратног злочина. У јавности се жели приказати да се тражи да број оптужених, односно осуђених, буде једнак на свим странама, што није тачно - тврди Новић.

Замјеник главног тужиоца БиХ Божо Михајловић рекао је на сједници да Парламент БиХ никада није тражио од Тужилаштва да достави извјештај о одређеним случајевима као што је "Добровољачка улица". Он је подсјетио да ратни злочини не застаријевају и да Тужилаштву треба помоћи да дође до доказа да је неко крив како би оптужница била одржива.

Комисија није у првом читању подржала предложене измјене Закона о Правобранилаштву БиХ. Новић је казао да је недопустиво да само Правобранилаштво буде институција чији ће кадар бити смјењиван само на основу једног негативног извјештаја и да на нивоу БиХ има више од 70 институција које нису третиране на тај начин. Његов колега из ХДЗ-а Бариша Чолак сматра да ће овај законски приједлог морати претрпјети значајније промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана