Нови попис по старим правилима

Ведрана Кулага
Нови попис по старим правилима

Бањалука, Сарајево - БиХ се налази пред припремама за нови попис становништва, домаћинстава и станова, а из Републике Српске упозоравају да све институције морају поштовати уставне надлежности и подвлаче да неће дозволити централизацију статистичког система.

Посљедњи попис становништва у БиХ 2013. године протекао је уз велике проблеме, од којих неки још нису ријешени, а све је резултирало тиме да је и Српска, незадовољна начином на који је Агенција за статистику БиХ обрадила податке, крајем 2016. године објавила своје.

Пописивачи би поново, према посљедњим најавама, требало да изађу на терен 2020. и 2021. године, а нико са сигурношћу још не може да каже како ће се ствари одвијати, али упућени истичу да би проблема свакако могло да буде, имајући у виду да још није стављена тачка на одређене несугласице. Једна од њих је и истрајавање појединаца на доношењу јединственог закона о статистици на нивоу БиХ, што није прихватљиво за Републику Српску.

Да је тај јединствени закон још у игри, показује и прва верзија програма рада Агенције за статистику БиХ за наредну годину, у којој су побројани могући проблеми и ризици који могу да им поремете планове, а на првом мјесту је, како су навели, непоштивање прописаних стандарда од стране ентитетских статистичких институција у БиХ.

Утицај тог ризика на циљеве окарактерисан је као “висок”, вјероватноћа наставка “велика”, а мјера за превазилажење је, како је наведено, закон о статистици БиХ, те споразум о примјени јединствених методологија и јединствених стандарда при изради статистичких података БиХ.

Из Републике Српске су, одговарајући на питање како ће се надлежни поставити ако се буде инсистирало на усвајању тог закона, посебно с аспекта надолазећих пописа пољопривреде и становништва, који би требало да буду одржани 2021. године, казали да се залажу да се статистички закони хармонизују с правом Европске уније.

При томе се, кажу, морају поштовати уставна и територијална организација у БиХ са Републиком Српском и ФБиХ, као и надлежности статистичких институција.

- Одредбе новог закона би морале да буду прихваћене од стране све три статистичке институције и само такав, усаглашен текст би могао да се упути у даљу законодавну процедуру. Новим законом се не могу прописивати рјешења која би водила даљој централизацији статистичког система у БиХ. У случају да се не буде могло постићи адекватно законско рјешење или предложено рјешење буде штетно по статистику Српске, треба задржати статус кво - категорични су у Републичком заводу за статистику.

Пољопривреда

Посљедњи пуни попис пољопривреде у тадашњој југословенској Републици БиХ урађен је 1961, а осам година касније је било спроведено истраживање о структури фарми, али на бази узорка. Пољопривредни посједи су 1971, 1981. и 1991. били обухваћени пописом становништва.

Посљедњих мјесеци из Српске је указивано да нема потребе за усвајањем закона о пољопривреди на нивоу БиХ, на чему истрајавају у Агенцији за статистику и Федералном заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана