Novaković: Tužbe iz FBiH Padaju u vodu

Srna
Novaković: Tužbe iz FBiH Padaju u vodu

Banjaluka - Pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković ističe da je najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH potvrđeno da će sve tužbe koje podnose građani Federacije BiH protiv Republike Srpske u vezi sa ratnom nematerijalnom i materijalnom štetom, kojih je više od 30.000, "pasti" u vodu.


Ukupna vrijednost odštetnih zahtjeva protiv Republike Srpske, samo iz Sarajeva, iznosi 1,6 milijardi maraka, ističe Novakovićeva.

U intervjuu Srni Novakovićeva napominje da Pravobranilaštvo ima značajnu ulogu u zaštiti imovinskih interesa Srpske, posebno u sporovima ratne nematerijalne i nematerijalne štete, "što doprinosi spašavanju Budžeta Republike Srpske".

Pravobranilaštvo, ističe ona, dokazalo je na svim sudskim instancama na nivou BiH da Republika Srpska nije odgovorna za nadoknadu štete po principu objektivne odgovornosti, pa su tako pale u vode sve tužbe iz Federacije BiH. Pravobranilaštvo Srpske izborilo se da bude primijenjen institut "zastarjelosti potraživanja".

"Ovo je samo dio sporova koje navodimo, a da ne govorimo o desetinama hiljada drugih, kao što su privredni sporovi, postupci privatizacije", pojašnjava Novakovićeva.

Ona navodi i da je u Pravobranilaštvu Srpske došlo do kadrovskih promjena, imenovani su novi zamjenici, a tamo gdje ima poteškoća na lokalnom nivou nastoji se da budu otklonjeni.

Novakovićeva naglašava da u Pravaobranilaštvu "insistiraju na primjeni zakona u radu svih zaposlenih, a ukoliko on bude prekršen - pridruže se načelnicima opština u podnošenju krivične prijave protiv zamjenika pravobranioca, pravobranioca i ostalih zaposlenih".

"Stalo nam je da se sve sumnje otklone, a to jedino mogu nadležni istražni organi", ističe Novakovićeva.

Što se tiče Vlade Republike Srpske, saradnja je izuzetna, navodi Novakovićeva i ističe da imaju u Pravobranilaštvu imaju razumijevanje predsjednika Vlade i ministra finansija, koji pomažu u granicama mogućnosti, kako materijalno, tako davanjem poslovnog prostora na korišćenje bez naknade, kao i kompjutera...

"Pravobranilaštvo više neće plaćati poslovne prostore, jer nam je Ministarstvo finansija za zaposlene u žratnim štetamaž obezbijedilo poslovni prostor i ustupilo ga na besplatno korišćenje, a ta sredstva ćemo usmjeriti da smjestimo zaposlene u sjedištu zamjenika u Trebinju", pojašnjava ona.

Olakšavajuća okolnost jeste činjenica da se resornom ministarstvu pravde mogu stalno obraćati, dodaje ona, a ministar Anton Kasipović je telefonom dostupan do 24 časa.

Novakovićeva naglašava da nije imala nikakvih pritisaka u radu od najviših zvaničnika, ali da je "bilo tu raznih funkcionera koji su se pozivali na ime premijera ili predsjednika", te da je znala da to samo koriste radi ostvarenja svojih sitnih ciljeva.

Ona je naglasila da na nju niko i ne bi mogao da utiče da donese bilo kakavu odluku osim, one koja je propisana zakonom.

"Do sada smo od lokalnih zajednica žopomenutiž da su neki zaposleni djelovali suprotno zakonu. Sakupili smo dokumentaciju u tim predmetima i dostavili nadležnim tužilaštvima. Zato apelujem na gradonačelnike i načelnike opština da upoznaju pravobranilaštvo o eventualnom kršenju zakona kako bismo djelovali", navodi ona.

Komentarišući činjenicu da se na blogovima pominju razni predmeti koji se dovode u vezu sa "građevinskom mafijom", Novakovićeva ističe da "ne zna da li postoji žgrađevinska mafijaž niti ko je čini".

"Ti predmeti dobiće svoj epilog na sudu, a sudsku presudu svi moramo poštovati. Žalosno je što po medijima vodimo sudske predmete, a da nam nije poznato kakve su činjenice", upozorava pravobranilac Republike Srpske.

Novakovićeva ističe da joj je cilj da "Pravobranilaštvo izjednači sa institucijama pravosuđa, da zaposleni imaju sudijske i tužilačke plate, da se razbije fama o Pravobranilaštvu kakva sada postoji u medijima".

Ona je dodala da je pravobranilačka funkcija teža od ostalih u pravosuđu, jer ni tužioci niti sudije po zakonima ne odgovaraju za svoje odluke, dok pravobranioci snose odgovornost, osim za iskazano mišljenje.

Novakovićeva zahvaljuje Vladi Republike Srpske što je za sjedište zamjenika u Istočnom Sarajeva obezbijedila novi poslovni prostor, zatim Poreskoj upravi za donaciju službenog vozila u opštini Istočni Novi Grad, te gradu Bijeljina koji pomaže sjedištu zamjenika u tom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana