Носилац FBI одликовања иза решетака

Горан Обрадовић, Срна
Носилац FBI одликовања иза решетака

Сарајево - Суд БиХ одредио је вечерас једномјесечни притвор запосленом у овој правосудној институцији Муји Смајловићу и Роберту Иличићу, осумњиченим за организовани криминал и корупцију, рекла је Срни портпарол Суда Аида Делић-Волаш.

"Притвор је одређен због бојазни да би Смајловић и Иличић могли утицати на свједоке, помагаче или прикриваче почињеног кривичног дјела, те да би могли да униште доказе у вези са овим предметом", навела је она.

Притвор им је предложен због могућности бијега, али и понављања кривичног дјела, те прикривања доказа, a ухапшени су прије два дана у акцији Сипе кодног назива "Друкер".

Према незваничним информацијама, Смајловић је био један од главних истражилаца у Тужилаштву БиХ и радио је на највећим и најсложенијим предметима.

- Смајловић је дуже вријеме криминалцима одавао тајне податке из истрага и тако им омогућавао да прикрију доказе и избјегну хапшења. На тај начина одавао је повјерљиве информације и херцеговачком подземљу на чијем је челу био Иличић - рекао је извор близак истрази.

Смајловић је годинама радио у Тужилаштву БиХ и уживао је добру репутацију. Бивши амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун 2013. године одликовао га је посебним FBI признањем за пружање информација у истрази против Мевлида Јашаревића, који је извео терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву.

Иличићев адвокат Сеад Темим рекао је да је његов клијент осумњичен за недозвољен промет војном опремом и експлозивним средствима. Он је негирао да су разлог хапшења оптужбе у вези са наркотицима, као што се до сада наводило у медијима. Темим каже да се Иличић бранио ћутњом, али и потврдио да је његов брањеник сарађивао са Смајловићем.

- Указали смо суду да је разлог за притвор неоснован и да је ријеч о преурањеном дјеловању, јер нам докази нису презентовани - навео је Темим.

Иличић има богат криминални досије, а 2009. године у Сплиту је осуђен на девет година затвора као вођа групе која се бавила трговином наркотика. Казну није одлежао, јер се налази у бјекству од хрватског правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана