Николић: Србији ништа не значи ако сама уђе у ЕУ

Срна
Николић: Србији ништа не значи ако сама уђе у ЕУ

Сарајево - Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да Србији ништа не значи ако уђе у ЕУ, а то не успију и земље западног Балкана.

"Србија је кренула добрим путем ка Европи, али се тада десила криза ЕУ, укључујући и мигрантску, па се сада страхује да можда и неће бити проширења", рекао је Николић, један од учесника предсједничког панела у оквиру Самита "100" који се одржава у Сарајеву.

Он је указао на чињеницу да неке државе данас плаше ЕУ референдумима о изласку из Уније, док је Србија чврсто опредијељена ка европским интеграцијама.

Николић је напоменуо да изгледа да ће Србија имати проблем за поглављем 35, а да је за остала 34 поглавља поприлично спремна, те је додао и да постоји реална бојазан да "неко жели да стопира европски пут Србије".

"Ултранационалисти у Србији кажу да ће, ако побиједе, народ одвести у Русију. Али, гдје ће ултраши из других држава водити своје народе", упитао је Николић.

Николић сматра да је НАТО једна од озбиљнијих гаранција да на овим просторима више не буде ратова и међусобних сукоба. "Морамо да се прилагођавамо и истоку и западу. Мислим да је то добар пут за Србију", рекао је Николић.

Он је нагласио да "Србија нема непријатеља ни у свијету, ни на Балкану, већ има веће и мање пријатеље", те да је њена снага у издржљивости на притиске и подвале, те у разумијевању, толеранцији.

Николић је поручио да жели напредак свим државама у региону, укључујући Словенију и Хрватску, те да овдје нико никоме не треба да подмеће ногу.

"Бизнис је добар начин за повезивање држава, али то мора бити праћено добрим политичким односима", навео је Николић.

Учесници "Брдо-Бриони" процеса вечерас су у Сарајеву у оквиру предсједничког панела "Договор за ново доба" присуствовали Самиту "100" бизнис лидера Југоисточне Европе чији је покровитељ Предсједништво БиХ. 

Нарастајући национализам полако се шири из Европе на Балкан

Предсједник Србије Томислав Николић сматра да се нарастајући национализам полако шири из Европе на Балкан и да ће то бити највећи проблем у будућности, али да његова земља сигурно неће кренути тим путем.
Николић је изразио бојазан да неко други не крене путем нарастајућег национализма сада када се почело разговарати о неком љепшем животу.

Он је истакао Србија сигурно неће направити ниједан проблем ниједном сусједу, као и да може понекад да прећути, али не увијек јер има достојанство и обавезе да се избори против неоснованих напада.

"Србија иде својим путем, никога не помера, не гази и не жели да заустави у развоју", рекао је Николић новинарима након предсједничког панела "Договор за ново доба" који је одржан у Сарајеву у оквиру Самита "100".

Николић је навео да је због пријатељских и економских односа са другим земљама, национални доходак земље у порасту и углед на високој позицији.

"Ако се Србија пита, Балкан ће коначно постати оаза мира и коначно ће прогрес владати нашим мислима, а не жеља да се поруши други", закључио је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана