Nikola Selaković: Dobrovoljačka ne smije ostati bez sudskog epiloga

Svjetlana Tadić
Nikola Selaković: Dobrovoljačka ne smije ostati bez sudskog epiloga

U javnom mnjenju u Srbiji ostaje trajna sumnja da ga nadležni organi u BiH nisu do kraja istražili, odnosno da se radi o klasičnom primeru nesprovođenja krivičnog postupka iz političkih razloga. Ne može doći do pomirenja na Balkanu sve dok se ne istraži i poslednji počinjeni zločin bez obzira na to ko su bile žrtve.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković.

* GLAS: Kako ocjenjujete saradnju pravosudnih institucija Srbije i RS, odnosno BiH i na koji način ona može biti unaprijeđena?

SELAKOVIĆ: Mi ćemo činiti sve da saradnju podignemo na takav nivo da budemo primer drugima. Kada to kažem mislim na ostvarivanje direktne saradnje između sudova i tužilaštva u okviru međunarodne pravne pomoći i pojednostavljenje izručenja. Saradnja između RS i Srbije u sektoru pravde se odvija korektno, ali postoji obostrano interesovanje za njeno unapređenje.

* GLAS: Kako komentarišete odluku međunarodnog tužioca u Tužilaštvu BiH o obustavljanju istrage za zločine počinjene nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu?

SELAKOVIĆ: Kao pravnik i ministar pravde poštujem nezavisnost pravosudnih organa u vezi sa "slučajem Dobrovoljačka". Međutim, kada je taj slučaju u pitanju u javnom mnjenju u Srbiji ostaje trajna sumnja da ga nadležni organi u BiH nisu do kraja istražili, odnosno da se radi o klasičnom primeru nesprovođenja krivičnog postupka iz političkih razloga. Ne može doći do pomirenja na Balkanu sve dok se ne istraži i poslednji počinjeni zločin bez obzira na to ko su bile žrtve.

* GLAS: Smatrate li da je "slučaj Dobrovoljačka" jedan od razloga zbog kojih Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još nisu potpisali protokol o saradnji u predmetima ratnih zločina?

SELAKOVIĆ: Nisu mi poznati razlozi zbog kojih je BiH odbila da potpiše protokol. Zalažem se da se sva pitanja u oblasti ratnih zločina detaljno regulišu međunarodnim ugovorom kojim bi bila uređena međusobna saradnja u njihovom procesuiranju. Taj ugovor bi bio ratifikovan i kao takav jedini može biti izvor prava.

* GLAS: Da li je moguće da u skorijoj budućnosti dođe do potpisivanja ovog protokola?

SELAKOVIĆ: Srbija će učiniti sve da se najzad stvori pravni okvir da nijedan zločinac ne ostane nekažnjen ma koje nacionalnosti bio.

* GLAS: Da li bi srpsko Tužilaštvo za ratne zločine trebalo intenzivnije da se bavi "slučajem Dobrovoljačka" s obzirom na obustavljanje istrage u BiH?

SELAKOVIĆ: Našim zakonom je jasno utvrđena nadležnost srpskih pravosudnih organa za vođenje krivičnih postupaka za krivična dela ratnih zločina koja su počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije, bez obzira na to ko je učinilac krivičnog dela. Iz toga jasno proizlazi da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dužno da pokrene postupak protiv svakog lica za koga ima osnovane sumnje da je počinilo ratni zločin, a pogotovo kada su u pitanju teški zločini kao što je "slučaj Dobrovoljačka". Tom tužilaštvu je predat ogroman materijal koji sadrži dokaze o mnogim zločinima počinjenim na teritoriji BiH i oni bi trebalo da budu istraženi.

* GLAS: Iz EU na adresu balkanskih zemalja koje nisu njeni članovi stižu sve oštriji zahtjevi da zemlje kandidati reformišu pravosuđe i pokrenu žestoku borbu protiv korupcije. Koliko su one spremne da ispune te uslove?

SELAKOVIĆ: Balkanske zemlje moraju da imaju nultu toleranciju na korupciju i time stvore uslove za zakonito funkcionisanje pravnog sistema. To je zapravo zajednički interes EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Sa tim u vezi Srbija i RS moraju težiti ostvarenju tih zahteva, jer su oni postavljeni radi dobrobiti svih građana i dostizanja međunarodnih standarda u zaštiti prava. Moramo, pre svega, stvoriti efikasne i jake mehanizme za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i na taj način postaviti zdrave i jake temelje pravednog, nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa. Energična primena zakona i njihovo sprovođenje po svaku cenu su uslovi bez kojih ove borbe nema.

Trgovina organima

* GLAS: Istraga o trgovini organima na Kosovu i Metohiji aktuelizovana je poslije emitovanja snimka svjedoka. Kada ovaj slučaj može dobiti epilog?

SELAKOVIĆ: Suvišno je trošiti reči o značaju ovog postupka. Radi se o najtežim oblicima zločina koji moraju dobiti sudski epilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana