Нема више увоза возила старијих од 10 година

nezavisne.com
Нема више увоза возила старијих од 10 година

Сарајево - У Босну и Херцеговину од 1. јануара сљедеће године биће могуће увести само она возила која испуњавају стандард Еуро 4, потврђено је у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

"Припремили смо нацрте тих прописа. Дио који се тиче нових возила не би се мијењао и то би остало на Еуро 5 стандарду, док би половна возила подигли на стандард Еуро 4", рекао је Зоран Андрић, помоћник министра саобраћаја и комуникација БиХ.

Он истиче да се као обавезан стандард Еуро 4 не би односио на она возила која су из БиХ наручена до 1. јануара 2015. године.

Иначе, возила која задовољавају Еуро 4 стандард масовно су почела да се производе од 2005. године, тако да би најстарије возило које би од 1. јануара 2015. године могло да уђе на територију БиХ било старо око 10 година, пишу Независне новине.

Према садашњим прописима у БиХ је могуће увести возило старије и од 14 година, а једна од новина нове одлуке могла би бити и то да се убудуће врши хомологација, односно провјера усклађености са стандардима и за нове дијелове који се увозе у БиХ.

"Дијелови који се увозе у БиХ сада не подлијежу хомологацији. Новом одлуком желимо да спријечимо увоз фалсификованих и дијелова сумњивог квалитета које производе мимо свих стандарда", рекао је Андрић.

Он истиче да је низ показатеља који говоре у прилог томе да се повећа граница за увоз половних возила од безбједносних па до еколошких.

"Србија и Црна Гора исто размишљају у том правцу. Код њих је, као и код нас, тренутно могуће увозити возила са Еуро 3 стандардима и они ће вјероватно дизати ту границу. Јако је битно да ми то урадимо прије њих и у најгорој позицији бисмо били када бисмо то урадили посљедњи у региону", нагласио је Андрић.

Оно што је сигурно јесте да ће са новом одлуком Савјета министара БиХ, односно Министарства транспорта и комуникација БиХ, о могућем увозу само возила са Еуро 4 мотором готово сигурно поскупјети половњаци у БиХ, посебно они који су старији од 10 година.

За увоз возила са Еуро 4 стандардом залажу се и стручњаци, па тако Шевал Ковачевић, инжињер саобраћаја и овлаштени судски вјештак за саобраћај у БиХ, истиче да се данас Босном и Херцеговином креће више од милион регистрованих возила чија је просјечна старост око 17 година.

"Катастрофалан податак је то да се готово сав еуропски еколошки ауто-отпад сручио у земље Балкана, поглавито и на наше подручје. Познат је и податак да је у прошлој години увезено око 58.000 возила за које је отишао новац из БиХ за набавку, у вриједности од око 500 милиона марака", каже Ковачевић.

Он сматра да је једно од рјешења управо ово које се назире, односно обавезан стандард Еуро 4 при увозу аутомобила у БиХ.

"Рјешење је прије свега ставити овако неоправдано велики број возила под свеобухватан надзор, па ускоро и увођење ограничења у смислу да се не могу увозити моторна возила која нису најмање опремљена погонским мотором Еуро 4", појашњава Ковачевић.

Подсјећања ради, у БиХ је годинама важило правило да се не могу увести возила старија од седам година и под притиском ЕУ та одлука је промијењена и од 1. јануара 2011. године било је могуће увести само возило које испуњава Еуро 3 стандард.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана