Нема вета на истину

Дарко Момић
Нема вета на истину

Бањалука - Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске јуче је покренуо процедуру заштите виталног националног интереса на закључке са посебне сједнице Народне скупштине РС, али то неће зауставити започете активности Владе РС на формирању међународних комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији и истраживање страдања Срба у Сарајеву.

Потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Кемо Чамџија рекао је да ће Клуб Бошњака, осим покретања процедуре за заштиту виталног националног интереса, упутити писмо генералним секретарима Владе, Народне скупштине и Вијећа народа.

- Упутићемо писмо због тога што је Влада, позивајући се на закључке парламента, ставила ван снаге извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, а да се прије тога Вијеће народа, односно клубови народа, нису изјаснили о повреди виталног националног интереса - рекао је Чамџија након јучерашње сједнице Клуба Бошњака.

Професор Уставног права на бањалучком Правном факултету Миле Дмичић каже да не зна шта ће Клуб Бошњака навести у том писму, али објашњава да су парламентарна процедура везана за закључке са посебне сједнице републичке скупштине и потези Владе Српске о формирању комисија два правно потпуно одвојена процеса.

- Процедура у вези са закључцима Скупштине је таква да ће они прво на сједницу Вијећа народа РС, али пошто је Клуб Бошњака већ најавио да ће уложити вето, то значи да неће бити усвојени него ће ићи на усаглашавање пред заједничку комисију Народне скупштине и Вијећа народа РС. Тешко да ће бити усаглашени, што значи да иду пред Уставни суд РС, који у року од седам дана треба да одлучи о прихватљивости, а потом 30 дана да у меритуму одлучи о вету Клуба Бошњака - објашњава Дмичић за “Глас Српске”.

Он истиче да је Народна скупштина РС својим закључцима у вези с извјештајем Комисије за Сребреницу у ствари дала политичку подршку Влади Српске, која је својим закључцима ставила ван снаге одлуку и закључке Владе РС из 2004. и 2005. године.

- Дакле, у коначници ништа неће значити ни ако, условно речено, Уставни суд РС уважи вето Клуба Бошњака јер активности Владе Српске и одлуке о формирању комисија за Сребреницу и Сарајеву су потпуно аутономне одлуке у односу на републички парламент - каже Дмичић.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић изјавио је јуче да је било очекивано да ће Клуб Бошњака покренути процедуру заштите виталног националног интереса.

  • Надам се да ово на крају неће утицати ни на шта - рекао је Чубриловић.

Ешдаунова омча око врата

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић оцијенила је да је извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године који је наметнуо бивши високи представник Педи Ешдаун био “омча око врата српском народу” и прилика да Бошњаци увијек Србе проглашавају кривцима.

- Удружење жена жртава рата спремно је да учествује у раду комисија за Сребреницу и Сарајево ако добије позив од Владе и надлежних институција - рекла је Живковић-Рајилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана