Нема информација око трасе брзе цесте Сарајево – Београд

Нема информација око трасе брзе цесте Сарајево – Београд 24.02.2018 22:28 | ATV

Ни скоро двије седмице, откако је турска делегација обишла обе потенцијалне трасе брзе цесте Сарајево-Београд, званичних информација о томе шта су Турци забиљежили – нема.

Управо то питање ресорном министарству постављено је у Парламенту БиХ.

“Једна је Сарајево, Брчко и Бијељина, друга је Сарајево, Рогатица и Вишеград. Моје питање гласи да ли је током разговора конкретизовано ово питање, да ли ће се градити ове двије трасе И има ли сагласности о ова два рјешења”, рекао је Драгутин Родић, делегат ДНС-а у ДН ПС БиХ.

Из Министартсва комуникација и транспорта одговарају онако како су и раније – турски стручњаци су све добро проучили, али све то треба да ставе на папир. До главног папира ће, изгледа, бити још много посла и за стручњаке и за политичаре у Србији и БиХ.

“Положај нове трасе Сарајево – Београд треба да прође стручну анализу и усаглашавања свих који ће припремати документацију овог значајног пројекта. Имајући у виду да су турске делегације боравили у БиХ и Србији и сад требају заједно да анализирају све расположиве податке и ситуација ће бити конкретно јаснија”, рекао је замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Саша Далипагић.

Преко Дрине је, барем што се тиче приоритета, слика јаснија, јер се и даље рачуна на Котроман, али ни тамошњи министар саобраћаја још не би да се изјашњава.

“Наше размишљање је било да то свакако буде преко Котромана, то је 61 км, ту имамо већ одређену документацију која је готова, није она комплетна, али је дијелом готова И постојала је заинтероесованост босанксе стране да се иде преко Сремске Митровице, односно, Бијељине, то је дужина око 21 км, видјећемо шта ће бити на крају, али ми радимо ову руту коју сам сад рекла”, рекла је министар грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја у Влади Србије Зорана Михајловић.

И Влада Српске је подржала трасу преко Вишеграда, иако у развојном пројекту планирају и друге трасе повезивања са Београдом. Сада се чека стучна анализа из Истнбула, али и прорачун на који начин ће се градити брзи пут.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица