Neistine o ratu sjeme mržnje prema Srbima

Goran Maunaga
Neistine o ratu sjeme mržnje prema Srbima

Sarajevo - Namjera vlasti Kantona Sarajevo da usvoje zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju koji propisuje da nastavni programi obrađuju "opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici" predstavlja nastavak širenja mržnje i etničkog čišćenja Srba iz Sarajeva, upozoravaju predstavnici srpskih udruženja iz tog grada i Srpske.

Vlada Kantona Sarajevo uputila je nedavno kantonalnoj Skupštini prijedloge zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i o srednjem obrazovanju, ali ih je juče povukla i o njima će ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici zakazanoj za 13. april. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je za sutra sastanak sa svim zainteresovanim stranama u vezi sa prijedlozima tih zakona dodavši da je podneseno više od 90 amandmana. Konaković juče nije odgovarao na telefonske pozive pa nismo uspjeli da saznamo da li će i kakvih izmjena biti u predloženim zakonima.

Sadržaj zakonskih rješenja koja su ranije upućena u parlamentarnu procedure obrazložen je time da "nakon pravosnažnih presuda Haškog tribunala i drugih sudova koje tretiraju ratni period u BiH nastavni programi na adekvatan način treba obraditi i taj dio istorije kao što su opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici".

Osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac kaže da on zagovara da mladim generacijama bude prenošena istina o događajima iz rata, ali samo na osnovu objektivnih činjenica, a ne mitova koje su do sada prenosili Bošnjaci s koljena na koljeno.

- Ako će predavanja sadržavati samo jedan pogled, pogled Bošnjaka, na te događaje, to će biti nastavak opsade duha svih građana BiH i genocid nad mogućnošću istine, mišljenja i pomirenja. Ako će u Sarajevu prenositi laži 50.000 puta plasirane u svijetu o 1.601 poginulom djetetu Sarajeva o kojima uopšte nema podataka, a zaboraviti 100 srpske djece o kojima postoje svi podaci, onda će to biti lažna istorija takozvane opsade Sarajeva. Ako djeci budu govorili te laži onda nećemo imati normalne građane ni normalnu BiH - kaže Šehovac i dodaje da je mapa opsade Sarajeva lažna jer je prikazana opsada samo četiri opštine gdje su bili Bošnjaci, a ne i opsada ostalih šest gdje su bili Srbi.

Šehovac ističe da je niz neistina izneseno i kada je riječ o Srebrenici.

- Ako će govoriti da je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 ljudi i to je laž jer ih nekoliko hiljada nije ubijeno, nego je poginulo. Međunarodno pravo napravilo je razliku između poginulih, ubijenih i nestalih - rekao je Šehovac.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da će u slučaju usvajanja predloženih zakona biti nastavljeno etničko čišćenje, a posebno u Sarajevu.

- Očito je da im je previše i dva odsto Srba u Sarajevu koliko ih je ostalo poslije etničkog čišćenja. Nije normalno da u škole uvode učenje neprovjerenih događaja za koje još nema istorijske distance. Što se tiče Srebrenice, niko ne osporava da je zločin učinjen, ali je pitanje broja stradalih - kaže Mitrović.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je Sarajevo postao takav grad da Srbi koji u njemu žive kao i oni koji dođu sa strane osjećaju strah kakvog nije bilo ni u poslijeratnim godinama.

- U istoriji tog grada, od njegovog postanka, Srbi tu nikad nisu bili ugroženi kao što su danas, čak ni za vrijeme Osmanlija - kaže Mandić i dodaje da RS vodi odgovornu politiku kada je riječ o nastavnim programima i ne forsira sporne događaje iz posljednjih decenija.

Skandalozni udžbenik

Uvođenju spornih istorijskih činjenica u škole u Sarajevu svjedoči i štivo iz udžbenika istorije za osnovce u Kantonu Sarajevo uvedenih od ove školske godine u kojima piše da su "Srbi izvršili agresiju na BiH" i da je "RS nastala na genocidu u Srebrenici".

U udžbenicima su najviše mjesta dobile lekcije o Srebrenici i Sarajevu, a kao isključivi krivci za ratove devedesetih godina prošlog vijeka označeni su Srbi. Pripadnici Vojske RS nazvani su četnicima, a njihove vođe ratnim zločincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana