Неистине о рату сјеме мржње према Србима

Горан Маунага
Неистине о рату сјеме мржње према Србима

Сарајево - Намјера власти Кантона Сарајево да усвоје закон о основном и средњем образовању који прописује да наставни програми обрађују "опсаду Сарајева и геноцид у Сребреници" представља наставак ширења мржње и етничког чишћења Срба из Сарајева, упозоравају представници српских удружења из тог града и Српске.

Влада Кантона Сарајево упутила је недавно кантоналној Скупштини приједлоге закона о основном одгоју и образовању и о средњем образовању, али их је јуче повукла и о њима ће поново расправљати на сљедећој сједници заказаној за 13. април. Премијер Кантона Сарајево Елмедин Конаковић најавио је за сутра састанак са свим заинтересованим странама у вези са приједлозима тих закона додавши да је поднесено више од 90 амандмана. Конаковић јуче није одговарао на телефонске позиве па нисмо успјели да сазнамо да ли ће и каквих измјена бити у предложеним законима.

Садржај законских рјешења која су раније упућена у парламентарну процедуре образложен је тиме да "након правоснажних пресуда Хашког трибунала и других судова које третирају ратни период у БиХ наставни програми на адекватан начин треба обрадити и тај дио историје као што су опсада Сарајева и геноцид у Сребреници".

Оснивач Демократске иницијативе сарајевских Срба Душан Шеховац каже да он заговара да младим генерацијама буде преношена истина о догађајима из рата, али само на основу објективних чињеница, а не митова које су до сада преносили Бошњаци с кољена на кољено.

- Ако ће предавања садржавати само један поглед, поглед Бошњака, на те догађаје, то ће бити наставак опсаде духа свих грађана БиХ и геноцид над могућношћу истине, мишљења и помирења. Ако ће у Сарајеву преносити лажи 50.000 пута пласиране у свијету о 1.601 погинулом дјетету Сарајева о којима уопште нема података, а заборавити 100 српске дјеце о којима постоје сви подаци, онда ће то бити лажна историја такозване опсаде Сарајева. Ако дјеци буду говорили те лажи онда нећемо имати нормалне грађане ни нормалну БиХ - каже Шеховац и додаје да је мапа опсаде Сарајева лажна јер је приказана опсада само четири општине гдје су били Бошњаци, а не и опсада осталих шест гдје су били Срби.

Шеховац истиче да је низ неистина изнесено и када је ријеч о Сребреници.

- Ако ће говорити да је у Сребреници убијено више од 8.000 људи и то је лаж јер их неколико хиљада није убијено, него је погинуло. Међународно право направило је разлику између погинулих, убијених и несталих - рекао је Шеховац.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да ће у случају усвајања предложених закона бити настављено етничко чишћење, а посебно у Сарајеву.

- Очито је да им је превише и два одсто Срба у Сарајеву колико их је остало послије етничког чишћења. Није нормално да у школе уводе учење непровјерених догађаја за које још нема историјске дистанце. Што се тиче Сребренице, нико не оспорава да је злочин учињен, али је питање броја страдалих - каже Митровић.

Предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да је Сарајево постао такав град да Срби који у њему живе као и они који дођу са стране осјећају страх каквог није било ни у послијератним годинама.

- У историји тог града, од његовог постанка, Срби ту никад нису били угрожени као што су данас, чак ни за вријеме Османлија - каже Мандић и додаје да РС води одговорну политику када је ријеч о наставним програмима и не форсира спорне догађаје из посљедњих деценија.

Скандалозни уџбеник

Увођењу спорних историјских чињеница у школе у Сарајеву свједочи и штиво из уџбеника историје за основце у Кантону Сарајево уведених од ове школске године у којима пише да су "Срби извршили агресију на БиХ" и да је "РС настала на геноциду у Сребреници".

У уџбеницима су највише мјеста добиле лекције о Сребреници и Сарајеву, а као искључиви кривци за ратове деведесетих година прошлог вијека означени су Срби. Припадници Војске РС названи су четницима, а њихове вође ратним злочинцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана