Наводи о паравојним јединицама у Српској узбуркали страсти

РТРС
Наводи о паравојним јединицама у Српској узбуркали страсти

Бањалука - Милорад Додик формира паравојне јединице у Српској – директна подршка стигла из Москве, као бомба је одјекнуо наслов сарајевског "Журнала”.

То су спекулације и изузетно опасне конструкције, одговорили су из Додиковог кабинета. Реаговали су на писања портала да предсједник "Србске части” у Републици Српској, Игор Билбија, наводно, регрутује особе које ће чинити окосницу будуће паравојне јединице. Прозвани Билбија недоступан је за коментар али је зато реаговао на друштвеним мрежама.

"Ал’ сте јадни да јаднији не можете бити. Не бирате средства само да повећате тираж. Ако је истина што пишете о нама ево власти нек’ спроведу истину. Ми смо удружење грађана хуманитарног карактера. Све што ми мислимо другом народу нек’ буде нама, а и вама новинарима исто тако што желите нама – нек’ буде вама”, коментарисао је Билбија.

Тачно је да "Србска част”ради на формирању паравојске у Српској, за портал Кликс потврдио је Драган Мектић.

"Располажемо тим информацијама већ дуже вријеме. Прикупили смо доста информација везано за то. Не бих давао оперативне информације. Све што имамо доставићемо Тужилаштву БиХ. Изношењем било каквих детаља раскринкао бих комплетну обраду тог предмета”, рекао је  Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

То је све креација Бакира Изетбеговића, наводе о постојању паравојних јединица на тај начин коментарише потпредсједник Народне скупштине. Ненад Стевандић их је назвао злобним подметањима и спиновима директно оптужујући министра безбједности.

"То је права срамота за Савез за промјене јер они који би требало да чувају РС они јој подмећу и покушавају да јој навуку некакву, да кажем, лошу слику, што је нетачно. У Републици Српској нема паравојних формација. Имамо регуларне формације са којима смо задовољни и које служе Републици Српској и наћи ћемо најбољи начин да одговоримо на овакву врсту подметања”, казао је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине РС (Уједињена Српска).

У тексту који је узбуркао страсти у Српској припадници "Србске части” описују се као "набилдани људи са фантомкама на главама, у маскирним униформама и са аутоматским оружјем у рукама”. Објављене су фотографије из теретана, али и са наводних обука и постројавања. Она из мале сале Народне скупштине, гдје су крајем године били на оснивању удружења потомака ветерана Српске, изазвала је највећу буру.

"Оно што смо видјели, неке слике одређених људи који су били у Народној скупштини, у малој сали са одређеним обиљежјима који представљају само један народ мислим да нису добре поруке. Ево ја сам послао један допис у Народну скупштину па ћемо видјети о чему се ради”, казао је Адмир Чавка, посланик "Домовине” у Народној скупштини РС

И док из кабинета предсједника Републике подвлаче да Српска има своје уставом и законима предвиђене институције које су у служби стабилности свих њених грађана – исте тврдње износи и предсједница Владе. Приче о паравојним формацијама у Српској Жељка Цвијановић је назвала бомбастичним нагађањима.

"Све те приче данас које се врте у посљедњих неколико дана су само бомбастична нагађања, бомбастичне приче и слично. Ми имамо сасвим регуларне формације”, коментарисала је Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС.

То је глупост и низ бесмислених измишљотина, тврде у руској амбасади – одговарајући на оптужбе да Додик, уз подршку Москве у Српској формира паравојне јединице. Кратко су поручили да неће коментаристати, како наводе, глупост коју су пренијели поједини медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана