Натполовична подршка СНСД-у

Свјетлана Шурлан
Натполовична подршка СНСД-у

Бањалука - Годину пред одржавање општих избора у БиХ највећу подршку има СНСД за који се опредијелило 53 одсто опредијељених гласача, показало је истраживање које је спровела агенција "Ипсос".

Ова агенција са сједиштем у БиХ, која је дио групације "Ипсос Адрија", спровела је истраживање јавног мњења половином септембра како би утврдила опредијељеност бирача уочи опших избора 2018. године.

Резултати истраживања су показали да је међу опредијељеним бирачима, којих је 32 одсто, друга странка по снази СДС за који се изјаснило њих 22 одсто. Све преостале странке имају једноцифрен рејтинг и слиједе ДНС са осам и ПДП са седам одсто. Преостале странке у РС имају подршку осталих десет одсто гласача.

- У односу на исти период 2016. године, битна разлика је пад рејтинга НДП-а са осам на три одсто. Тадашњи рејтинг је био вјероватно у позитивној корелацији са локалним изборима и кандидатуром Драгана Чавића у име ове странке за градоначелника Бањалуке - објаснили су у "Ипсосу".

Истраживањем је обухваћена и ФБиХ, односно пулс бирача према странкама чије је сједиште у том ентитету. Рејтинг странака у ФБиХ међу 30 одсто опредијељених гласача је у односу на исти период прошле године доживио благе промјене.

Резултати истраживања су показали да СДА и даље ужива највећу подршку и за ову странку се опредијелило 31 одсто гласача из контингента опредијељених. Други по снази је ХДЗ БиХ са 21 одсто, а слиједе СДП БиХ са 14 одсто, ДФ са 11 одсто и СББ БиХ са седам процената.

Највећа разлика у односу на 2016. годину је пад рејтинга ДФ-а, који је лани држао другу позицију са 18 одсто, те пораст рејтинга ХДЗ-а БиХ са 16 одсто из септембру 2016. године.

У "Ипсосу" наглашавају да резултати за ФБиХ треба да буду узети с резервом, јер сваки четврти испитаник није желио да се изјасни коме би дао глас па је база за израчунавање рејтинга врло мала, што повећава простор за статистичку грешку. У овој агенцији наводе да се у РС ситуација у вези са излазношћу на изборе и позицијом појединих странака није знатно промијенила у односу на ранија истраживања, али да анализу треба узети с резервом јер сваки трећи испитаник не жели да се изјасни коме би дао глас.

Резултати истраживања показали су да би 44 одсто испитаних сигурно изашло на изборе, док је удио сигурних гласача нешто нижи у урбаним подручјима, а већи на истоку РС и у Херцеговачко-неретванском кантону и Кантону Сарајево. У "Ипсосу" истичу и да је природно да ће излазност расти како се буду приближавали избори.

- Изнесени подаци односе се на два таласа истраживања спроведена у септембру 2016. и 2017. године на узорку од 1.000 испитаника за сваки талас, репрезентативним за БиХ за општу популацију од 18 и више година старости - рекао је директор "Ипсоса" у БиХ Јулијан Комшић и додао да су подаци прикупљени теренском анкетом примјеном ЦАПИ метода.

Лажна истраживања

Из "Ипсоса" су упозорили да је одређени број објављених истраживања у вези са рејтингом политичких партија и кандидата био лажан и да су се поједини медији без основа позивали на "Ипсос".

- Нико ко је објавио те податке није добио од агенције "Ипсос" било какве резултате истраживања нити је контактирао са нашом агенцијом да провјери аутентичност истраживања ако су их добили од трећих страна, што је такође могуће ако су истраживање добили од наших наручилаца. Истина је да такво наше истраживање не постоји, да су подаци измишљени и да је јавност доведена у заблуду - истакли су у "Ипсосу" и појаснили да су радили и раде истраживања о истој теми, али да резултати не одговарају онима који су раније објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана