Народна скупштина усвојила буџет Српске за 2018. годину од 3,3 милијарде КМ

Народна скупштина усвојила буџет Српске за 2018. годину од 3,3 милијарде КМ 13.12.2017 16:35 | Срна

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку буџет Републике Српске за 2018. годину у укупном износу од 3,3 милијарде КМ, што представља увећање од 137 милиона КМ, односно 4,3 одсто у односу на средства планирана буџетом за 2017. годину.

Буџетом за наредну годину планиран је суфицит од 125,2 милиона КМ, док је буџетом за 2017. годину планиран суфицит од 67,1 милион КМ, а биће усмјерен на покриће дугова према домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Републике Српске и дугорочне зајмова од међународних финансијских институција.

Порески приходи планирани су у износу од 2,494 милијарде КМ, што је више за 5,3 одсто или 124,7 милиона КМ у односу на пореске приходе планиране буџетом Српске за ову годину, а процијењени буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у наредној години износе 2,558 милијарди КМ, наводи се у овом документу.

По хитном поступку усвојен је и Закон о извршењу буџета Републике Српске за 2018. годину, којим је дефинисано да се укупни издаци буџетских корисника, укључујући и издатке за отплату дуга, распоређују у складу са одлуком о усвајању буџета Републике Српске за 2018. годину.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године који је израђен према методологији и смјерницама Европске комисије и којим су представљене кључне мјере економске политике Владе Републике Српске у том периоду, уз средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватни програм структуралних реформи.

Остварени резултати и макроекономски показатељи указују на опоравак и стабилизацију привреде у Републици Српској, након тешких година свјетске економске кризе, финансијских блокада које су долазиле са нивоа БиХ, али и тешких елементарних непогода које су обиљежиле претходни период, наводи се у овом документу.

Производна дјелатност једна је од области којој ће бити посвећена посебна пажња у оквиру реализације Програма, а кључне мјере су реструктурисање привредних друштава у државном власништву, окончање процеса приватизације, те покретање и окончање стечајног поступка и ликвидације.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица