Најхрабрија Бањалучанка прославила 24. рођендан, осмијех јачи од болести

Глас Српске
Најхрабрија Бањалучанка прославила 24. рођендан, осмијех јачи од болести

„Драга наша Мики, с разлогом си дошла на овај свијет на данашњи дан и од тада га мијењаш на боље. Са својих 24 године створила си орбиту која потиче и привлачи све што је добро… Срећан ти рођендан, душо наша мила!“

Овим дирљивим ријечима мама Сњежана Гајић је честитала рођендан својој ћерки Милани – Мики Гајић, која се од 2007. бори са окрутном и још увијек неизлечивом Лафорином болешћу, ишчекујући спасоносни лијек, који би требало да стигне почетком идуће године.

Научници приводе крају припреме за производњу овог лијека, а у истраживањима су успјели управо захваљујући породици Гајић, која је прикупила више од милион марака донација. Овим новцем они су подржали канадски истраживачки тим, на челу са професором Бержом Минасијаном, а од своје мисије Витомир и Сњежана Гајић нису одустали ни 2014, када је од Лафоре преминула њихова старија кћерка Татјана Таца.

– Наша Мики је увијек спремна да поклони осмијех, мада јој је све теже. Молимо Бога да издржи док не стигне лијек – каже мама Сњежана за „ЕуроБлиц”.

У дому Гајићевих нема великог славља, јер је се сви труде да Милани, која не може да се креће, нити да самостално дише и избацује секрет, колико је могуће олакшају живот.

Зато ће, објашњава мама, посјете рођака и другара бити тако распоређене да што мање оптерећују слављеницу. Поштујући њену потребу за миром, на стотине пријатеља и подржавалаца Милани су послали честитке преко друштвених мрежа, а лијепе жеље на српском, енглеском, шпанском и француском језику стижу и електронском поштом.

Међу онима који су је ипак посетили је њена вршњакиња Гордана Милаковић.

– Мом најдражем и најачем осмјеху који је ту упркос свим патњама, срећан 24. рођендан! Сви имамо једну жељу и њу ћемо испунити до следећег рођендана, а то је побиједити Лафору – поручила је Гордана.

О судбини сестара Гајић и борби ове породице за спас „Лафора дјеце” Денис Бојић је снимио документарни филм „Лица Лафоре“, који је већ обишао бројне фестивале и изазвао пажњу широм свијета.

Срећна породица

Татјани и Милани Гајић, до тада савршено здравим тинејџеркама, у прољеће 2007. откривена је Лафорина болест, неизлечиво прогресивно неуролошко обољење, које неумитно води ка губитку интелектуалних и тјелесних способности и фаталном исходу.

Уз тешке патње „Лафора дјеца” могу да поживе максимално десетак година. Таца и Мики су до тог тренутка расле као савршено здраве, активне и успешне дјевојчице, уз тату Витомира, успјешног адвоката, и маму Сњежану, докторку педијатрицу, која је имала своју приватну ординацију.

Да су рођене у заиста складној и срећној породици, пуној љубави, свједочи и ријешеност њихових родитеља да се, упркос трагичној судбини, боре за спас све Лафора дјеце свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана