Na sastanku u OHR-u raspravljaće se o vraćanju Bogoslovije SPC

Svetlana Dušanić
Na sastanku u OHR-u raspravljaće se o vraćanju Bogoslovije SPC

SARAJEVO - Da bi se održao sastanak mitropolita dabrobosanskog Nikolaja sa predstavnicima OHR-a i zamjenikom visokog predstavnika Rafijem Gregorijanom, moraju biti razmatrani uslovi povratka cjelokupne imovine Srpske pravoslavne crkve, a ne samo Bogoslovije u Sarajevu.

Ovo je za “Glas Srpske” rekao đakon Mitar Tanasić, sekretar Mitropolije dabrobosanske.

- Mi zahtijevamo da se razmatra povratak ostale imovine i to je uslov za naše učešće 4. septembra na sastanku koji organizuje OHR u Sarajevu  - kazao je Tanasić.

U OHR-u, međutim, kažu da će tema biti samo vraćanje sarajevske Bogoslovije SPC-u.

- Razgovori koje će voditi Rafi Gregorijan su u vezi sa Bogoslovijom Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu. Na vraćanje ovog objekta fokusirani su napori odgovornih gradskih vlasti i administracije Ekonomskog fakulteta. Sveopšta restitucija nekadašnjeg vlasništva SPC, kao i restitucija svim ostalim nekadašnjim vlasnicima, prevazilazi kompetencije pozvanih učesnika ovog sastanka i zahtijeva usvajanje novih zakona - rekao je portparol OHR-a Mario Brkić.

Među oduzetom imovinom SPC je palata crkveno-školske opštine preko puta Stare pravoslavne crkve, zgrada sarajevske Bogoslovije koju koristi Ekonomski fakultet, zgrada u ulici Zelenih beretki 7, zemljište na Marijin dvoru sa oko 19.000 metara kvadratnih na kojem su izgrađene zgrade Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara BiH, hotel “Holidej in”, kao i zemljište na Koševu. U Mitropoliji izdvajaju i dio pravoslavnog groblja koje je ekshumirano i preko njega izgrađen nadvožnjak, pijaca, te dio sportskih terena i zgrada u Radićevoj ulici koja se preuređuje za smještaj Kantonalnog tužilaštva.

Oduzeta imovina

Na osnovu podataka koje posjeduje Mitropolija dabrobosanska, komunističke vlasti su od SPC samo u Sarajevu u godinama poslije Drugog svjetskog rata oduzele i nacionalizovale 24 kuće, pet stambeno-poslovnih zgrada, 12 poslovnih prostora i više od 40.000 metara kvadratnih zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana