НСРС о ребалансу буџета Српске на посебној сједници 15. маја

Срна
НСРС о ребалансу буџета Српске на посебној сједници 15. маја

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске требало би по хитном поступку на посебној сједници 15. маја да разматра Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину у укупном износу 3,424 милијарде КМ, закључио је скупштински Колегијум.

Предложени дневни ред посебне сједнице предвиђа и разматрање по хитном поступку Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Српске за ову годину.

Дневним редом је предложено и разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени Изборног закона Републике Српске, као и Приједлог закона о измјени Закона о приватизацији државних станова.

На посебној сједници требало би да буде разматран и приједлог одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Српске за 2018. годину, као и информација о проведеној процедури јавне набавке путем конкурса за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина.

Шеф Клуба СДС Вукота Говедарица сматра да је веома важно конкретно рећи на које капиталне пројекте ће бити утрошено више од 40 милиона КМ, као и да се повећају плате здравственим радницима.

Он је рекао је да су опозиционе парламентарне странке тражиле да потпредсједник Владе Српске Антон Касиповић да информише Владу о њиховом захтјеву да Народна скупштина треба да рапсравља о информацију о стању у Фабрици глинице "Бирач" јер се у овој фабрици "већ пет година дешавају неке ствари које привлаче пажњу јавности".

Након сједнице Колегијума, Говедарица је рекао да Народна скупштина о овоме треба да заузме став, с обзиром на то да је ријеч о стратешком предузећу које није важно само за регију Бирач, већ и за цијелу Српску.

Он је додао да је Касиповић обећао да ће о овоме обавијестити Владу.

Посланик ПДП Перица Бундало сматра да тачке дневног реда предвиђене за посебну сједници Скупштине не би требало да буду разматране по хитном поступку, те оцијенио да се наставља пракса прављења дневног реда од тачака по хитном поступку.

Посебна сједница је заказана за 10.00 часова.

Влада Републике Српске утврдила је јуче по хитном поступку Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, који је за 87 милиона КМ већи од усвојеног буџета за 2018. годину.

Из Владе тврде да је повећање претежно усмјерено на инвестиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана