НДП и ДЕМОС заједно на локалним изборима?

Дарко Момић
НДП и ДЕМОС заједно на локалним изборима?

Бањалука - Народни демократски покрет (НДП) Драгана Чавића и Демократски савез (ДЕМОС) Недељка Чубриловића могли би на наредним локалним изборима у октобру 2020. године да наступе са заједничким кандидатским листама, што би требало да буде први корак ка уједињењу ове двије политичке партије, открива “Глас Српске”.

Према тврдњама наших извора из врха ових странака, Чавић и Чубриловић су неформално разговарали о заједничком учешћу на локалним изборима, а то питање би врло брзо могло да се нађе и пред званичним органима ових партија.

- За сада је разговарано само неформално и о заједничким кандидатским листама, али не и о уједињењу странака. Међутим, уколико се постигне договор о заједничком наступу на сљедећим локалним изборима, то би сигурно представљало крупан корак ка уједињењу и укрупњавању политичке сцене - тврди наш саговорник из врха НДП-а.

Он каже да би доношење одлуке о евентуалном уједињењу увелико зависило од изборног резултата, али и да би један од двојице страначких лидера морао да побиједи свој его и прихвати да му онај други буде партијски шеф.

- Ни Чавићу, ни Чубриловићу неће бити лако да одлуку о заједничким листама “провуку” на страначким органима, па треба сачекати да се види хоће ли се то десити, а тек онда говорити о евентуалном уједињењу. У сваком случају, укрупњавање и заједничке листе иду у прилог и једној и другој партији - каже наш саговорник.

С њим се слаже и члан Предсједништва НДП-а Војислав Глигић, који каже за “Глас Српске” да није било никаквих званичних преговора о заједничком наступу на сљедећим локалним изборима, али да он лично подржава ту идеју.

- Моје лично мишљење је да је то у интересу и НДП-а и ДЕМОС-а и сматрам да о томе треба званично разговарати. Без обзира на то што до избора има још годину и по, сматрам да би већ у наредних неколико мјесеци требало почети разговоре о томе - каже Глигић.

За разлику од њега, замјеник предсједника ДЕМОС-а и шефица посланичког клуба ове странке у Народној скупштини РС Споменка Стевановић одбацује идеју о уједињењу.

- Није било никаквих званичних разговора о томе, али што се мене лично тиче, ја сам против заједничких листа и сматрам да свако треба појединачно да наступи на изборима - каже Стевановићева.

Јандрић напустио НДП

Замјеник предсједника НДП-а и шеф Клуба посланика ове странке у НСРС Крсто Јандрић и званично је поднио оставку на све функције и напустио ову странку.

- Ја сам са НДП-ом завршио још онда кад нисам подржао њихову одлуку да уђу у коалицију са владајућим странкама, тако да је ово сада само озваничено. Није било унутарстраначкх сукоба, настављам да радим као опозициони посланик као што је то било и раније - рекао је Јандрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана