Ministarstva nastavila da dijele radne knjižice

Marijana Miljić
Ministarstva nastavila da dijele radne knjižice

Sarajevo - Institucije BiH nastavile su da zapošljavaju radnike, a samo u ministarstvima Savjeta ministara BiH lani je radnu knjižicu dobilo 25 novih službenika.

Poplava konkursa za prijem službenika u ministarstvima, ali i u drugim institucijama BiH vidljiva je i ove godine. Tako je Agencija za državnu službu objavila konkurs Ministarstva odbrane koje traži sedam novih službenika. Oglase za prijem novog radnika raspisalo je i Ministarstvo spoljne trgovine, a isti primjer slijedi i Ministarstvo za ljudska prava. Za njima ne zaostaju ni agencije na nivou BiH koje svakodnevno traže nove službenike.

Trenutno je otvoreno sedam javnih konkursa, a u postupku je dvadesetak.

U Agenciji za državnu službu BiH rečeno je "Glasu Srpske" da je, kada je riječ o ministarstvima lani najviše radnika i to njih šest posao dobilo u Ministarstvu civilnih poslova BiH, dok je pet zaposleno u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Radnu knjižicu u Ministarstvu spoljnih poslova BiH dobila su tri radnika, a isto toliko i u Ministarstvu odbrane. Po dva radnika zaposlena su u Ministarstvo pravde, te finansija i trezora kao i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te komunikacija i transporta.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković napominje da je još krajem 2014. godine donesena odluka da bude obustavljeno svako zapošljavanje radnika na nivou institucija BiH jer je smanjen iznos novca u budžetu.

- Ta odluka je donesena jer u institucijama postoji dovoljan, a u nekima i višak zaposlenih. Očito je da ova odluka nije ispoštovana - kazala je Markovićeva i dodala da je Savjet ministara i ove godine planira da nastavi da zapošljava više od 300 radnika.

Ona je naglasila da je vidljivo da Savjet ministara BiH vodi politiku koja pokazuje da je u već prebukirane institucije potrebno zaposliti nove radnike, odnosno stranačke kadrove.

- Pored toga, oni se ne osvrću ni na činjenicu da je ekonomska situacija u BiH isuviše teška i da će budžet teško moći da podnose nova zapošljavanja - rekla je Markovićeva i dodala da je posebno zabrinjavajuće za RS to što je Savez za promjene dozvolio da se nastavi uhljebljivanje i zapošljavanja na nivou BiH na teret Srpske. 

Naglašava da je poznato da institucije BiH imaju više od 22.000 radnika, te da apsolutno ne postoji potreba za novim jer ih i onako trenutno ima previše.

Kada je riječ o smanjenju broja radnika, ministarstva je lani napustilo 48 zaposlenih koji su stekli uslove za penzije.

Najviše radnika i to njih 18 penzionisano je u  Ministarstvu inostranih poslova, a šest u Ministarstvu odbrane. Po pet radnika uslove za penziju u 2015. godini steklo je u Ministarstvu za ljudska prava, te finansija i trezora, dok su po četiri zaposlena otišla u penziju u Ministarstvu bezbjednosti, te spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Iz Ministarstva pravde lani su otišla tri radnika, dva iz Ministarstva civilnih poslova, a jedan iz Ministarstva komunikacija.

Izdvajanja

U planu zapošljavanja na nivou BiH koji je sastavni dio budžeta institucija i međunarodnih obaveza za 2016. godinu navedeno je da će za bruto plate i naknade u ovoj godini biti utrošeno 544,78 miliona KM, što je u odnosu na budžet iz 2015. godine više za 6,75 miliona.

Ministarstva                         Broj zaposlenih radnika

Ministarstvo civilnih poslova   6

Ministarstvo za ljudska prava                5

Ministarstvo inostranih poslova         3

Ministarstvo odbrane                             3

Ministarstvo pravde                      2

Ministarstvo finansija                          2

Ministarstvo spoljne trgovine               2

Ministarstvo komunikacije           2

Ministarstvo bezbjednosti            0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana