Милорад Додик за Глас Српске: Савез за промјене тражио од више земаља да ме приведу

Жељка Домазет
Милорад Додик за Глас Српске: Савез за промјене тражио од више земаља да ме приведу

Бањалука, Сарајево - Предсједник РС Милорад Додик изјавио је јуче за "Глас Српске" да је од Србије и других земаља тражено његово привођење и устврдио да су иза тог захтјева стајале странке Савеза за промјене.

- Од Србије, односно њених безбједносних институција то су тражили прије годину. Да апсурд буде већи, није Србија једина земља од које су они то тражили. Савез за промјене измишљотинама и лажима настоји да деградира и појединце и институције Српске - рекао је Додик, коментаришући изјаву предсједника Србије Александра Вучића да је од Србије тражено да приведе Додика.

Тужилаштво БиХ је против Додика неколико година водило истрагу о кредиту који му је одобрила Павловић банка за куповину виле у Београду, али никада нису саопштени њени резултати, нити је подигнута било каква оптужница.

- Да је ријеч о гнусним лажима и безакоњу сваке врсте, говори и чињеница да су спроводили истрагу у вези са куповином виле и Павловић банком. Све је вјештачио вјештак из Тузле, а како нису били задовољни тим вјештачењем, наложили су да то ради вјештак из Сарајева. Таква врста гнусних лажи је кратког даха, али ваља све то издржати. Њихове намјере су провидне и доказују да су спремни свиме да се служе зарад остваривања својих циљева - каже Додик.

Додао је да очекује ниске ударце и салву лажи и да ће то бити нарочито изражено када се захукта предизборна кампања.

- Народ је прочитао странке које су окупљене у Савезу за промјене. Њихов кредибилитет из дана у дан пада и ја им ту не могу помоћи. Нека се даве у властитом блату јер су сами изабрали тај пут. Умјесто да скупа радимо на јачању РС, очито је да они на другим адресама траже саговорнике и на све начине настоје да заобиђу институције РС и њене званичнике и да им наштете - истакао је Додик.

Додао је да је срамотно да Савезу за промјене смета одлична сарадња РС са Србијом.

- Она се огледа у многобројним пројектима које заједно реализујемо, а биће их још више. Сарадња ће се и даље развијати и сваким даном бити све јача. Избори ће показати ко штити интересе РС, а ко их урушава. Знам да ће насртаја и подвала бити још, али на њих сам навикао и свијетла образа могу изаћи пред народ у сваком дијелу Српске и Србије. За њих нисам сигуран, али то је њихов проблем - казао је Додик.

"Глас Српске" сазнаје да је уз захтјев за привођење Додика у Србију отишло и попратно писмо из Министарства иностраних послова БиХ. Став министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка нисмо успјели да чујемо јер се није јављао на телефон.

Вучић је прексиноћ у емисији београдске телевизије "Хепи" рекао да је прије годину стигао званичан захтјев за привођење Додика.

- То је тражено због, не знам, неке виле. Замислите да Србија приводи председника РС. Јесте ли ви нормални? Шта хоћете, да правимо границу онакву каква је некада раније прављена? Да не пуштамо наш народ да уђе у Србију, да не дамо нашем народу који хоће да иде у Српску и у БиХ да пређе границу? Тако нешто се никада неће догодити - подвукао је Вучић.

Истакао је да слиједе избори у БиХ и да очекује велике притиске на Додика.

- Не бих му био у кожи шта ће све морати проћи и издржати, и шта ће РС у целини морати издржати - казао је Вучић.

На констатацију да постоје стални покушаји дестабилизације Српске, Вучић је навео да не сумња да ће таквих покушаја бити, али да је увјерен да то никоме неће успјети.

- Надам се да ће сви у РС да се уједине, да то разумеју. Да се политички противници уједине и да разумеју да је Српска најважнија, просто верујем у то - рекао је Вучић и на најаву водитеља емисије да је Додик његов наредни гост, рекао да ће Додик можда свратити и код њега и да је предсједник РС, као и сав српски народ, добродошао у свој Београд и Србију.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић, који је кадар СДС-а, негирао је да су власти БиХ од Србије тражиле привођење Додика.

- Власти БиХ тражиле су од Србије међународну кривичноправну помоћ у истрази о сумњивим финансијским трансакцијама повезаним са Додиком, али из Београда никада није стигао никакав одговор. Вучићева изјава је нетачна или су га његови сарадници погрешно информисали. То није био никакав захтјев за привођење или за хапшење, већ захтјев да се провјери једна Додикова финансијска трансакција. Ријеч је о пребацивању 750.000 евра из Павловић банке у БиХ на рачун Комерцијалне банке у Београду - рекао је Мектић и додао да би била бесмислица да је Сарајево од Београда тражило привођење и хапшење предсједника РС.

Посјета Херцеговини

Александар Вучић је најавио да ће са Милорадом Додиком договорити да у априлу, за када је најављена његова посјета Мостару, заједно оду у српски дио Херцеговине и да виде како Србија може помоћи том крају.

- Србија гради вртић у Требињу. То је оно што можемо да помогнемо. Не можемо да помогнемо у оружју, али можемо школама, вртићима, универзитетима... Неко је снажан колико зна и стога Србија подржава рад Андрићевог института у Вишеграду. Помагаћемо Српску у складу са Дејтонским споразумом, у складу са нашим обавезама, у складу са тим колико можемо, а, као што видите, можемо. Људи у РС су захвални за то - истакао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана